fbpx

Sve više pušača do kraja decenije

Broj pušača u svetu do kraja ove decenije biće u blagom porastu ali će stopa novih poklonika nikotina biti ipak niža nego do sada jer će se sve više ljudi u bogatim državama oslobađati ove loše navike - procenila je Agencija UN za poljoprivredu i ishranu (FAO) sa sedištem u Rimu.

Broj pušača u svetu će porasti na 1.3 milijardu u 2010. godini što je porast za 200 miliona u odnosu na 1998. goodinu kad je na našoj planeti bilo 1.1 milijarda zavisnika od nikotina

"Do 2010.godine učešće pušača iz industrijski razvijenih zemalja biće oko 29 odsto u odnosu na 34 odsto u 1998. godini dok će učešće pušača iz zemalja u razvoju biti 71 odsto"- naglašava se u izveštaju FAO.

Narastajuća svest o štetnom uticaju pušenja na zdravlje i sve agresivnija antipušačka kampanja svakako će uticati na lagano opadanje potrošnje duvana u bogatim zemljama na 2.05 miliona tona u 2010. godini što je smanjenje od 10 odsto u poređenju sa 1998. godinom.

U isto vreme, potrošnja duvana u zemljama u razvoju nastaviće da raste po stopi od 1.7 odsto godišnje a na čelu liste potrošača naćiće se - Kina.

"Najveći porast potražnje i konzumiranja duvana očekuje se na Dalekom istoku, posebno u Kini. Udeo Kine u ukupnpoj svetskoj potrošnji duvana kretaće se do 2010. godine oko 37 odsto" - kaže se u izveštaju FAO.

Od bolesti koje su posledica pušenja svake godine u svetu umre oko pet miliona osoba i smrt kao posledica pušenje spada među one koje se uspešno mogu preventivno sprečiti jednostavnim pravovremenim prekidom pušenja.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) predviđa da će broj umrlih od bolesti koje izaziva pušenje do 2020. godine dostići 10 miliona od čega će najmanje 70 odsto umrlih biti u zemljama u razvoju.

(FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.