Noć muzeja

Na više od 50 lokacija u Beogradu, u subotu, 19. maja 2007. od 18.00 do 02.00, održana je prva nacionalna Noć muzeja (Novi Sad, Niš, Valjevo, Šabac i Sirogojno)

Ovo je četvrta Noć muzeja koja sve više stiče renome i ugled tradicionalne manifestacije evropskog karaktera od izuzetnog značaja za kulturu, obrazovanje, zabavu, turizam... Prvu noć muzeja posetilo je 20.000, drugu 70.000, a treću 160.000 ljubitelja lepih vrednosti i vrednosti lepota koje se nalaze u muzejima. Biće zanimljivo, kad se saberu utisci i uradi analiza, a pretpostavljamo da će organizatori napraviti još jednu konferenciju za novinare, da čujemo koliko je posetilaca ove godine prisustvovalo događanjima koji su se odvijali po programu na stotinak lokacija u Beogradu, ali i u pet gradova Srbije.

Veliki redovi, uglavnom mladih ljudi (starosti 20-30 godina), svedoče o opravdanosti organizovanja ovakvog događaja i iskrenoj želji i žeđi mladih za upoznavanjem sa sadržajem i radom institucija kulture. Moj prvi zaključak jeste da bi osim Noći muzeja, koja bi možda mogla biti organizovana i dva puta godišnje, pa... možda i tri puta, bilo dobro da imamo i nešto što bi se zvalo Muzeji noću. Ubeđen sam da je tu negde budućnost. Mislim da su i organizatori ove manifestacije i muzeji i publika pokazali da smo zreli za ovakve ili nekakve slične ovom akcije koje bi išle u prilog i edukovanje publike i pospešile posećenost, ali verovatno propagirajući prave vrednosti učinile i bolje finansiranje kulture mogućom.

Dobra strana ove manifestacije jeste raznovrsnost i bogatstvo programa, tako da smo prisustvovali promocijama mladih i ambicioznih pojedinaca i kuća, pa sve do onih opšte poznatih i priznatih svetskih vrednosti, od studentskih bedževa CYMOseries/02 do velikih umetničkih dela i starih i vrednih muzejskih eksponata, od Vampira i krvopija, do Ikona i mozaika, od svadbenih običaja - Šta mi bi? do Šta ste nosili osamdesetih, od Od princeze do kraljice do Pola veka i na nebu i na zemlji, od Rađanja pozorišta do Hamleta u očima Veličkovića, od Umetnosti pušenja do Salse i flamenka, od  Sa zvezdama Crvene Zvezde do Novca na tlu Srbije, od Umetnosti u javnom prostoru do Seksa, rada i društva, od Duha indije do Somotne duše Konga, od Sonate za klavir sa jednom dirkom do Velikog koncerta Lyia Campos, od Kroz istoriju srpskog vina do I još malo za malu decu, od Pejzaža Beograda u XX veku do Savremene britanske umetničke scene, od Breaking Step/U raskoraku do Pola veka apstraktne umetnosti, od Na peronu sa grafičarem do Advertaising od A do Š, od Nemačke modne fotografije do Mozaika u Srbiji, od Procesa štampanja grafike do Svetlosti keramike, od "Nije dozvoljeno"- Dodirni, obuci i pomiriši do Vila i rusalki, od Blaga astronomske biblioteke do Mamuta made in Serbia, od... za svakoga ponešto zanimljivo, interesantno, zabavno, poučno, intrigantno. 

Uz Grand cafe, Pardon grickalice, Wiener Stadtische osiguranje, Mercedes (već tradicionalni sponzor), besplatan prevoz sa kartom za Noć muzeja u GSP prevozima, brojne medijske sponzore, pokrovitelje Ministarstvo kulture Republike Srbije i Skupštine Grada Beograda, brojne kuće koje su dale podršku Noći muzeja i veliki broj volontera koji su nesebično uložili svoj rad i vreme, možemo slobodno konstatovati da je sve prošlo odlično, sa malom ogradom da ima još prostora da se ova manifestacija razvija i raste, ali, što je jednako važno, i mi s njom.

Još sređujemo utiske, nismo se ni odmorili od velikog uzbuđenja i velikog broja informacija, osećam da ćemo o ovoj noći muzeja još pričati, znam samo da ću za sledeću noć muzeja nabaviti nekakav fluoroscentni znak raspoznavanja da se ne izgubim i ne izgubim koleginicu koju evo javno pohvaljujem, zaista se posvetila zadatku da zabeleži što više može - informativno, ali istovremeno fotografije sadrže i njen ugao viđenja Noći muzeja, pa je i njihova umetnička vrednost na nivou značaja celog događaja.

Vidimo se sigurno na sledećoj Noći muzeja, ali iskreno rečeno voleo bih da vidim malo više publike i ostalih 364 dana u godini, naši muzeji to svojim radom i delom zavređuju. Laku vam Noć muzeja Srbijo!!!

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još