Slavica Đukić Dejanović: Alarm je zazvonio, moramo da poboljšamo demografsku sliku

Kako je rekla, u pojedinim sredinama, gde je uvek bio dobar prirodni prištaj, kao što je Novi Pazar, po prvi put je prošle godine zabeležen pad priraštaja.

- To je realnost, da je 2016. godina po svim parametrima bila jako loša - istakla je Dejanović i dodala da je sve to bio alarm za uvođenje resora na čijem je čelu, koji se bavi popravljanjem demografske budućnosti Srbije.

Istovremeno, istakla je da se na jugoistoku Srbije na 1.000 stanovnika rodi devet beba, dok u proseku umre 14 ljudi, a podaci pokazuju da se u pojedinim opštinama rodi samo četiri do pet beba, a umre 20 stanovnika.

Kako je rekla, ima i opština u kojima se u jednom periodu od godinu dana nije rodila nijedna beba, što je bio slučaj sa Crnom Travom 2013. godina.

- Zabrinjavajuće je da nas je svake godine za jedan grad manje - podvukla je Đukić Dejanović u obraćanju na naučnoj konferenciji na temu demografske situacije u jugoistočnoj Srbiji.

- Alarm je odavno zvonio, stručnjaci su ukazivali da ćemo doći do demorgafske katastrofe, ali u ovoj vladi se zaista našlo razumevanje za primenu pronatalitetnih mera - rekla je ministarka.

U tom smislu, podsetila je da je prvi put otvorena budžetska linija za finansijsku podršku porodici, koja treba da bude veća, a prvi put se rade ozbiljna istraživanja i daju predlozi kako napraviti korak ka boljoj demografskoj budućnosti.

Đukić Dejanović je istakla da je prvi put sedam opština na jugoistoku Srbije napravilo svoje projekte za koje su dobili sredstva, kako bi radili na popravljanju demografske slike na lokalu i najavila da je u planu da se lokalne samouprave aktiviraju.

- Činjenica da je država pokazala volju da radi na ovom problemu ne znači da treba doneti dobra akta. Mi od 2008. godine imamo perfektnu strategiju koja se nije primenjivala. Politička volja mora da se pretoči u gradove i opštine i to mora biti pravo i obaveza ljudi koji žive na teritoriji jedne opštine - podvukla je ona.

Ministarka je istakla da je Zakon o finansijskoj podršci porodice najdirektnija pomoć porodicama, ali da nisu samo finansijski problemi ono što doprinosi lošoj demografskoj slici.

Ukazala je da je Srbija zemlja sa ogromnim brojem maloletničkih trunoća sa, kako je rekla, jezivim posledicama po fertilitet žena i po njihovu sposobnost da kasnije budu majke.

To, dodaje, znači da nemamo ni dovoljnog nivoa znanja o reproduktivnom zdravlju i seksualnom obrazovanju, jer je to u našoj sredini tabu i o tome se u porodici ne razgovara, dok ni u školama nema dovoljno programa koji posvećuju pažnju toj temi.

- Tako da je i podrška majkama i obrazovanje i aktiviranje drugog roditelja, partnera, uz usklađivanje rada i rodteljstva i finansijku podršku važno - naznačila je ministarka.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printskrin

Pogledajte još