Protiv kršenja prava žena

BEOGRAD, 8. marta 2010. (Beta) - Aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom i drugih organizacija civilnog sektora organizovale su u ponedeljak u Beogradu, povodom Dana žena, ulični marš ukazujući na kršenja radnih i drugih prava žena.

Stotinak aktivista i aktivistkinja organizovalo je na Trgu Republike kraći performans noseći transparente: "8. mart - Solidarnost", "Žene protiv fašizma", "Solidarnost", a zatim prošetalo do zgrade predsedništva Srbije.

"Za nas su važne vrednosti današnjeg dana - feminizam, internacionalizam, antifašizam, socijalna pravda i borba za radna prava žena. Mi želimo da izrazimo gnušanje naspram ultrakonzervativnog, kleronacionalističkog, veoma ružnog obeležavanja Međunarodnog dana žena kojim se one degradiraju", rekla je koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović.

Prema njenim rečima, među najugroženijim grupacijama u Srbiji su samohrane majke, siromašne žene, a posebno Romkinje čije su predstavnice učestvovale u uličnom maršu. Zajović je izrazila negodovanje zbog velikog broja pripadnika policije koji su obezbeđivali skup, upitavši zašto se toliko novca troši u militarizaciju protesta "pacifistkinja i feministkinja" umesto da se zabrani rad klerofašističkih organizacija čije su one, kako je istakla, meta.

Pogledajte još