Umrla članica francuskog pokreta otpora Andre Pil

LONDON, 8. marta 2010. (Beta-AP) - Andre Pil (Andree Peel), članica Francuskog pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata koja se smatra zaslužnom za spasavanje života više od 100 savezničkih pilota u okupiranoj Francuskoj, umrla je u 106. godini.

Pilova je umrla u petak u domu za zbrinjavanje u Bristolu u jugozapadnoj Engleskoj, rekla je danas direktorka te ustanove.

Rođena kao Andre Viro u Francuskoj 1905. godine, Andre Pil je vodila salon lepote u lučkom gradu Brestu kada su nacisti okupirali zemlju 1940. godine. Pridružila se Francuskom pokretu otpora, i na početku delila tajne novine.

Pod nadimkom Agent Rouz ona je pomogla desetinama britanskih i američkih pilota da pobegnu iz teritorije pod nacističom okupacijom u podmornice ili čamce, a takođe upućivala savezničke avione pri sletanju.

Nacisti su je uhvatili i poslali u zatočeništvo u koncentracione logore Ravensbruk i Buhenvald. Kasnije je pričala da je bila predviđena za streljanje kada su stigle američke snage da oslobode zatvorenike u aprilu 1945. godine.

Pogledajte još