Jadranska liga sa 14 timova, Nimburk među njima

LJUBLJANA, 8. marta 2010. godine (Beta) - Košarkaška Jadranska liga imaće i sledeće sezone 14 članova, a u njoj će igrati ekipe iz Češke, i neće menjati vlasničku strukturu, odlučeno je u Ljubljanina skupštini preduzeća Sidro, vlasnika tog regionalnog takmičenja.

Nijedna zemlja neće moći da ima više od četiri predstavnika, a liga će se sledeće sezone popuniti naknadnim pozivima, od čega je jedan rezervisan za češki Nimburk, što je opravdano probojem na novo tržište.

Skupštini su prisustvovali predstavnici svih klubva koji su se zalagali da se odustane od skraćenja lige na 12 klubova, već da ih u takmičenju ostane 14. Taj predlog je usvojen i ligu će činiti 11 klubova po sportskom pravu i tri po naknadnom pozivu.

Po prvobitnoj formuli od 12 ekipa, jedno zagarantovano mesto imaju Srbija, Hrvatska, Slovenija, BiH i podgorička Budućnost. Još po jedno mesto namenjeno je zemljama koje imaju predstavnike u Evroligi - Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Sledeća dva mesta pripadaju državama koje su najbolje po koeficijentu uspešnosti (broj pobeda podeljen sa brojem klubova iz te zemlje), a 11. mesto pripada zemlji koja je imala najviše uspeha u poslednje dve sezone, dok bi 12. ekipa ulazila u ligu putem "vajld karde".

Pošto su skoro svi klubovi tražili 14 klubova, rukovodstvo lige odlučilo je da uvede još dve naknade pozivnice, kojih sada ima tri. Očekuje se da će jedna od njih otići Srbiji ili Hrvatskoj, jedna za Bosnu ili Sloveniju i jedna češkom Nimburku.

Češka ekipa neće biti sportski ravnopravni učesnik kada je plasman u pitanju, pošto neće moći da se plasira u Evrokup ili kvalifikacije za Evroligu putem Jadranske lige, već to čini preko domaćeg prvenstva.

Vlasnička struktura nije promenjena, tako da Hemofarm i FMP i dalje ostaju bez vlasništva preduzeća Sidro. To se može promeniti za mesec dana, koliko je sarajevska Bosna tražila da odluči da li da podeli akcije sa klubovima iz Srbije

Pogledajte još