Srbija ne treba mnogo da očekuje od predsedavanja Belgije

BRISEL/BEOGRAD, 9. marta 2010. (Beta) - Posle tri uzastopna predsedavanja država naklonjenih širenju EU - Češke, Švedske i Španije, predsedavanje Unijom u drugoj polovini 2010. preuzima Belgija koja po tom pitanju ima daleko umereniju politiku, ocenio je belgijski državni sekretar za evropska pitanja Olivije Šastel.

U intervjuu za sajt Euobserver (www.euobserver.com) Šastel je ocenio da ni Srbija ni druge zemlje Zapadnog Balkana nemaju preteranog razloga za optimizam po pitanju belgijskog predsedavanja EU.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju Srbija Belgija želi da vidi šta će se dogoditi sa ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pre nego što pokuša da postigne konsenzus među članicama EU oko podrške njenoj aplikaciji za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Šastel je izrazio uverenje da Srbija ne može postati članica EU dok ne reši problem Kosova, dodajući da Beograd treba da bude svestan činjenice da njegovi partneri u procesu priključenja EU nisu eksperti Komisije, već 27 članica EU.

Pogledajte još