VAŽNO JE ZNATI: Zašto je došlo do prevare?

Tek kasnije, kad prođe prvi nalet adrenalina, javlja se pitanje - zašto? I dok nas prijatelji ubeđuju da nije važno zašto je do prevare došlo i da treba se fokusiramo na to kako da krenemo dalje, to nije moguće bez odgovora na prvo pitanje.

Psiholog Željka Kurjački kaže da je i za onoga ko je varao i za onoga ko je prevaren važno da saznaju zbog čega je došlo do preljube. Prema njenim rečima, značajno je da partneri razumeju da li je uzrok ljutnja, zameranje zbog nečega što je druga strana uradila ili propustila da uradi, zanemarivanje, sujeta ili nedostatak ljubavi.

- Najbolnije je i najteže kada shvatimo da varamo ili smo varani jer nema ljubavi između nas. Ponekad partner koji je prevario ne uspeva da razume svoje razloge. Neki ljudi imaju vrlo slabu mogućnost uvida u sopstvena osećanja. Tek kad shvatimo razloge možemo da oprostimo sebi, drugoj osobi, da nešto iz toga naučimo i možemo da krenemo dalje - upozorava sagovornica.

Prevara je, neretko, razlog za krah odnosa. Ali valjalo bi raščistiti račune potpuno, da se ne bi desilo da nas u narednim vezama proganja pitanje "zašto?".

- Nekada partner koji je prevaren napusti vezu ili bude napušten ne dobivši odgovor na to pitanje. Tada je važno da razmislimo i sami donesemo zaključak zbog čega se prevara dogodila i da nešto iz toga o sebi naučimo - kaže psiholog.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još