23,5 KILOGRAMA GODIŠNJE: Italijani najveći potrošači testenina na svetu

Svetski dan testenina, juče je u svetu obeležen 19. put. Ove godine za je centar bio Sao Paolo u Brazilu, a tema "Jedan obrok testenina da se nahrani planeta".

Po Svetskoj organizaciji testenina (IPO), od 1997. do 2016. proizvodnja testenina porasla je za 57 odsto, od 9,1 milion tona na 14,3 miliona tona.

Sa proizvodnjom od 3,2 miliona tona testenine, iz Italije je svaki četvrti obrok testenina u svetu, i ona je po tome ispred SAD, Turske i Brazila.

Sa potrošnjom od 23,5 kilograma testenina godišnje po osobi, Italijani su i dalje daleko ispred Tunišana koji su na drugom mestu sa 16 kilograma, Venecuelanaca sa 12 kilograma, dok su stanovnici Salvadora najmanji potrošači i zadovoljavaju se sa svega jednim kilogramom testenina godišnje, pokazuju podaci Unije udruženja proizvođača testenina u EU.

U Italiji 20 odsto porodica i dalje pravi testenine samo, u domaćoj radinosti, što je poslednjh godina čak i podstaknuto uspehom kulinarskih emisija i specijalizovanih internet sajtova, navodi sindikat poljoprivrednika.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još