Da se ne ugušite hranom

KOLUMBUS, 09. mart 2010. (FoNet) - Svake nedelje po jedno dete u svetu se udavi hranom i umre. Američki pedijatri su uvreni da smrtni slučajevi zbog gušenja hranom mogu da budu sprečeni i zato traže obaveznu i redovnu upotrebu upozoravajućih nalepnica na rizičnoj hrani.

Velika je sreća da je Nejtan Gelder znao univerzalni upozoravajući znak za davljenje kada je ručao prošle godine sa svojim prijateljem Kejdenom Kondosom. I još je bolje što je da je Kejden znao šta da uradi.

"Davio sam se viršlom i dao sam univerzalni znak Kejdenu da se gušim. On je da bi me spasio primenio takozvani Hajmlikov zahvat", seća se Gelder u izjavi za Glas Amerike

Osmogodišnji Markus Mekolins upotrebio je Hajmlikov zahvat na svom mlađem bratu kada se on davio zbog progutanog novčića: "Zgrabio sam ga i pritisnuo mu stomak"...

Zahvaljujući pritisku, novčić je "izleteo". Markus je dobio medalju za svoju snalažljivost i brzo reagovanje.

Hajmlikov zahvat uključuje obuhvatanje žrtve davljenja obema rukama. Jednom rukom napravite pesnicu, drugom pritisnete abdomen žrtve na gore. I dok je dobro znati Hajmlikov zahvat, doktor Geri Smit, pedijatar, kaže da je hrana koja se smatra da je bezbedna za decu - zapravo opasna a reč je o zrnima grožđa, kokicama, košticama, viršli i deci omiljenih "hot dogova".

"Ako je nešto savršen čep za dečji dušnik, onda su to viršle. Zalogaj viršle će se isprečiti tako čvrsto i potpuno blokirati dušnik da će za samo nekoliko minuta, zbog manjka kiseonika, dete umreti", upozorio je dr Smit.

On je direktor Centra za istraživanje povreda u Nacionalnoj dečjoj bolnici u Kolumbusu, u državi Ohajo. On i drugi pedijatri zalažu se za upozoravajuće nalepnice na visoko rizičnoj hrani. U SAD, i neke igračke, kao što je gumena loptica, moraju da imaju na sebi upozoravajuće nalepnice.

Doktor Smit uporedio je te loptice sa žvakaćim gumama jer su "istog oblika i veličine pa predstavlja istu pretnju za dečji dušnik, a ipak ne postoji propis za sprečavanje da to padne u dečje ruke".

Američko Udruženje pedijatara želi da proizvođači hrane promene veličinu i oblik rizične hrane. Oni takođe predlažu roditeljima da umanje rizik od davljenja tako što će preseći viršle uzdužno na dva dela, zrno grožđa na četiri i smanjiti veličinu ostale hrane koja može da se zaglavi u grlu.

Udruženje takođe navodi da neku hranu, kao što su tvrde bombone, razne vrste oraha, semenke, zrna grožđa, sirova šargarepa ne bi uopšte trebalo davati deci. Ali, ako dete počinje da se davi i ne pušta nikakav glas ili počinje da plavi, roditelji bi trebalo da znaju Hajmlikov zahvat, dok je za bebe mlađe od godinu dana dovoljno i nekoliko tapšanja po leđima i grudnom košu.

Pogledajte još