Medvedev pozvao Švedsku da izruči Čečene

MOSKVA, 9. marta 2010. (Beta) - Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je u utorak da Švedska pruža utočište "čečenskim banditima" i pozvao je da ih izruči Rusiji.

"To su banditi koji su, na žalost, našli utočište u Švedskoj, i nad kojima će, nadam se, biti nastavljen rad u okviru sporazuma koji su potpisala državna tužilaštva naših zemalja", kazao je Medvedev posle razgovora sa švedskim premijerom Frederikom Rejnfeltom u Moskvi.

On je dodao da veoma računa na konstruktivnu saradnju Švedske u vezi s tim. Švedska je poslednjih nekoliko godina odbijala da Rusiji izruči dvojicu čečenskih pobunjenika koji su osumnjičeni za terorizam, pokušaj ubistva i kidnapovanje, navodi agencija Ašošiejted pres(AP).

Odluke Švedske Rusija je ranije ocenila kao "hipokriziju" i kritikovala Švedsku da stvara "raj za teroriste". Svedski vrhovni sud je, kako piše agencija Frans pres, u aprilu 2008. odbacio ruski zahtev za izručenje čečenskog pobunjenika Aslana Adajeva, ocenjujući da ono što mu se stavlja na teret može da bude interpretirano kao čin političkog otpora.

Pogledajte još