Katalonski parlament izglasao nezavisnost od Španije!

Katalonski parlament glasao je za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv i 2 nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardia.

Poslanici su pozdravili apaluzom čitanje rezultata glasanja. Oni su potom otpevali himnu Katalonije.

Građani koji su se okupili ispred zgrade parlamenta ovacijama su pozdravili tu odluku.

Pre početka glasanja, opozicione stranke su napustile skupštinu.

Odmah se oglasio i premijer Španije Marijano Rahoj koji je preko Tvitera pozvao sve Špance da ostanu mirni i rekao da će "vladavina zakona ponovo biti vraćena u Kataloniju".

Ranije je portparol radikalne levičarske, secesionistički nastrojene partije Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) Karles Riera rekao je da je Katalonija spremna da ostvari ono što separatisti nazivaju pravom tog španskog regiona na samoopredeljenje, prenosi AP.

 

- Danas smo spremni da učinimo istorijski korak. Danas postajemo politički entitet s pravom na samoopredeljenje i mi ga ostvarujemo - istakao je on.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Istovremeno, socijalistička poslanica u katalonskom parlamentu oštro je kritikovala separatiste što izvitoperuju regionalne zakone u cilju proglašenja nezavisnosti i istakla da će raditi na "povratku legaliteta u javne institucije".

Portparolka socijalista Eva Granados rekla je i da poslanici Partije socijalista Katalonije (PSC) neće prisustvovati glasanju o predlogu o uspostavljanju nove republike.

I konzervativne unionističke strane u redovima opozicije najavile su da će napustiti skupštinsku salu uoči početka glasanja.

Granados je rekla da su separatisti "nesmotreni", upitavši ih zašto grade novu zemlju zasnovanu na konceptu demokratije koji je "netolerantan i sektaški" i koji isključuje one koji se protive nezavisnosti.

 Prethodno je portparol vodeće opozicione partije u katalonskom parlamentu pocepao u paramparčad primerak predloga separatista o proglašenju nezavisnosti tog regiona od ostatka Španije, istakavši da "secesionisti izvode puč protiv demokratije u Španiji".

Karlos Karisoza, portparol Građanske partije koja se zalaže za jedinstvo Španije, pocepao je primerak predloga zakona o proglašenju nezavisnosti tokom današnje rasprave uoči očekivanog glasanja u katalonskom parlamentu, prenosi AP.

- Sa ovim papirom pretvarate Katalonce koji vas ne slede u siročad bez vlade i zato vam Građanska partija neće dopustiti da uništite Kataloniju - istakao je Karisoza.

On je naveo da je "danas tužan i dramatičan dan u Kataloniji, kada secesionisti izvode puč protiv demokratije u Španiji".

Secesionisti imaju neznatnu većinu u parlamentu, napominje američka agencija.

Istovremeno, više stotina gradonačelnika katalonskih gradova zajedno su uzvikivali "Nezavisnost!" unutar zgrade katalonskog parlamenta.

Oni su podršku separatistima pružili nekoliko sati uoči glasanja u parlamentu te španske pokrajine.Katalonski separatistički nastrojeni poslanici su prethodno danas podneli predlog o glasanju na predstojećoj sednici regionalnog parlamenta o uspostavljanju republike nezavisne od Španije.

Istovremeno u Madridu traje sednica španskog senata na kojoj treba da glasa o smeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao nezakoniti referendum o nezavisnosti, javio je AFP.

Očekuje se da će senatori, među kojima većinu čine predstavnici Rahojeve Narodne partije, usvojiti vanredne mere koje je predložila vlada u Madridu za preuzimanje kontrole nad regionom Katalonije.

Izvor: Blic.rs/Tanjug

Pogledajte još