Srbija mora da ojača institucije i infrastrukturu

KOPAONIK, 10. marta 2010. (Beta) - Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej izjavio je u sredu da Srbija mora da uskladi stategiju da bi unapredila razvoj i infrastrukturu.

"Srbija ima viziju, volju i snagu da uradi stvari kada to želi, ali mora da uskladi strategiju da bi ostvarila tu viziju", rekao je Grej na Poslovnom forumu na Kopaoniku.

Grej je naveo da bi strategija mogla da se uskladi oko programa pridruženja Srbije Evropskoj uniji. On je ocenio i da je neophodno jačanje institucija, kao što su Komisija za zaštitu konkurencije i Agencija za energetsku efikasnost, kako bi mogle da rade svoj posao na pravi način.

Grej je ocenio i da će usklađivanje različitih strategija i jačanje institucija biti veći izazov za Srbiju u narednih deset godina, jer će morati da primeni novi model rasta, više zasnovan na finasiranju iz domaće štednje i poboljšanju efikasnosti vlade.

Prema rečima Greja, Srbija neće moći da se oslanja u istoj meri na priliv stranih direktnih investicija i moraće više da radi na njihovom privlačenju, zbog čega je neophodno poboljšati poslovnu klimu.

Pogledajte još