Srbija uputila zahtev za izručenje Ejupa Ganića

BEOGRAD, 10. marta 2010. (Beta) - Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da je u sredu nadležnim organima Velike Britanije uputilo molbu za izručenje bivšeg člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića.

Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom upućena je Velikoj Britaniji radi predaje Ganića (64) Višem sudu u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji. Britanski sud odredio je da Srbija molbu za izručenje Ganića i prateću sudsku dokumentaciju treba da dostavi do 7. aprila.

Kako je javila Televizija Federacije BiH (FTV), predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić danas je otputovao u Veliku Britaniju a razlog posete je slučaj ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića.

Silajdžić, javljaju mediji u Federaciji BiH, želi da pruži podršku Ganiću, a u Londonu će obaviti i niz sastanaka sa vlastima Velike Britanije. Silajdžić planira da poseti Ganića u zatvoru, ako on sutra ne bude pušten uz kauciju.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu, 3. maja 1992. godine.

Pogledajte još