Švedski listovi objavili crteže umetnika kome prete smrću

STOKHOLM, 10. marta 2010. (Beta-AP) - Najmanje tri švedska lista u sredu su, pošto je u Irskoj otkrivena zavera za ubistvo umetnika Larsa Vilksa, objavila njegov crtež na kome je prorok Muhamed prikazan sa telom psa.

Kontroverzni crtež švedskog umetnika objavljen je u dnevnicima Dagens Niheter (Dagens Nyheter) i Ekspresen (E x p r e s s e n) iz Stokholma i Sidsvenska dagbladet (Sydsvenska Dagbladet) iz Malmea.

Irske vlasti su u utorak saopštile da su uhapsile četiri muškarca i tri žene pod sumnjom da su umešani u zaveru za ubistvo Vilksa. Sidsvenska dagbladet je saopštio da je objavio crtež kao deo izveštaja o navodnoj zaveri, dok je Espresen naveo da ga je objavio zbog vrednosti koju ima kao vest i da bi se zauzeo za slobodu govora.

Dagens niheter u svom uvodniku kaže da "Vilks nije sam u ovom sukobu, pretnja njemu je, na duge staze, pretnja svim Šveđanima". Al Kaida je raspisala nagradu od 100.000 dolara za Vilksovu glavu. Vilks je danas rekao da ne zna da li da ozbiljno shvati navodnu zaveru za ubistvo.

Pogledajte još