Najbrža igra na svetu

Veliko finale u hokeju na ledu. Utakmica za zlatnu medalju. Igra se u Kanadi. Igraju veliki rivali: Kanada i SAD. Navijači se pitaju ko će pobediti. Utakmica počinje...

Sada vi mislite da znate o čemu je reč – finale u hokeju na ledu na Olimpijskim igrama u Vankuveru između Kanade i SAD. Znate i rezultat – pobedila je Kanada rezultatom 3:2, golom u produžetku. Ali, ovo je sasvim drugi meč. Igran je nedavno, ove godine, u finalu Svetskog juniorskog prvenstva u hokeju na ledu. 

Sastali su se isti timovi. Utakmica je bila jednako dramatična kao i olimpijsko finale. A ko je pobedio saznaćete ako pogledate snimak koji prilažemo - video izveštaj sa najznačajnijim momentima utakmice.

U Vankuveru su hokejaši Kanade osvojili svoju 8. zlatnu olimpijsku medalju. Rusi su još rekorderi sa ukupno 9 zlatnih olimpijskih odličja u hokeju (7 kao Sovjetski Savez, 1 kao Ujedinjeni tim 1992. godine i 1 kao Rusija). 

Ali, poraz od 7:3 od Kanađana u četvrfinalu igara u Vankuveru sigurno će motivisati Ruse za revanš – svetsko prvenstvo „Top grupe“ u hokeju na ledu igra se od 7. do 23. maja ove godine u Kelnu. I u ovom takmičenju je tesno – Rusi su bili 25 puta šampioni sveta, a Kanađani jedan put manje. 
 

A gde smo mi u celoj priči? Srbija je trenutno po rangiranju svetske hokejaške federacije 32. na planeti. Hokejaši naše zemlje su prošle godine izborili plasman u Diviziju 1 svetske hokejaške priče. Prvenstvo ove Divizije se održava u dve grupe – A i B. Od 18. do 25. aprila Srbija će u Tilburgu (Holandija), u grupi A, odmeriti snage sa timovima Austrije, Ukrajine, Japana, Litvanije i Holandije. U svakoj od ove dve grupe je po šest reprezentacija – prvoplasirane će se kvalifikovati u „Top grupu“, a poslednje na turnirima ispadaju u Diviziju 2 (tamo će se takmičiti sledeće godine).

Sportisti sa ovih prostora su prilično uspešni u timskim sportovima, pa bi eventualno ulaganje u hokej na ledu mogao da bude unosan posao. Podsećamo da je svojevremeno Jugoslavija na Olimpijskim igrama 1968. godine zauzaela 10 mesto na turniru. Partizan je 80-ih ponovo došao do šampionske titule u duelu sa Jesenicama, Olimpijom, Medvešćakom, i tada sjajnom Zvezdom. Možda bismo ponovo došli do sličnih pozicija kada bi se hokej malo više popularizovao. A uslova za to ima: postoji igra koja se zove „metlarenje“ (neki je još zovu i kanadski hokej). 

Pravila su ista kao u hokeju, igra se na istom terenu, samo što na led igrači izlaze u patikama, umesto štapa imaju metlu sa oblogom od izolir trake pri vrhu, a umesto paka koristi se gumena loptica, nešto veća od teniske. Osamdesetih se održavalo studentsko prvenstvo Beograda u ovoj igri – bilo je zanimljivo i slatko za publiku (zbog mnogobrojnih smešnih padova igrača, pre svega).

 Celo prvenstvo je prošlo, a da se niko od igrača nije naljutio na nekog drugog, posvađao, napravio frku – gotovo nezamislivo za današnji sport, čak i onaj rekreativni. Inače, šampion je bio Pravni fakultet. Gotovo je sigurno da bi ponovna organizacija ovakvog prvenstva, možda čak i pionirskog, bila mamac za hokej – kako za buduće igrače, tako i za publiku.

Pogledajte još