Generalni štrajk u Grčkoj

ATINA, 11. marta 2010. (Beta-AP) - Zbog oštrih vladinih mera za prevazilaženje krize, u Grčkoj je za četvrtak planiran generalni štrajk tokom koga će biti zatvorene bolnice i škole, prekinuti skoro svi letovi i skoro sav javni saobraćaj.

Ovo je drugi generalni štrajk radnika u Grčkoj koji organizuju dva najveća sindikata u zemlji u poslednjih nedelju dana. Planirano je da se održe demonstracije u Atini i drugim većim gradovima u zemlji. Najavljeno je bilo da će avionski saobraćaj u Grčkoj biti potpuno obustavljen na 24 sata od srede u ponoć.

Pod velikim pritiskom Evropske unije da brzo pokaže rezultate mera za smanjenje ogromnog budžetskog deficita, vlada levog centra najavila je nova smanjenja plata u javnom sektoru, zamrzavanja penzija i povišicu poreza na dodatu vrednost, čime očekuje da uštedi dodatnih 4,8 milijardi evra. Ove uštede su dodate na prethodne mere štednje od 11,2 milijardi evra.

Sindikati, međutim, kažu da obični ljudi u Grčkoj sada moraju da plate nesrazmernu cenu za prethodni loš rad vlade. "Oni pokušavaju da nateraju radnike da plate cenu za ovu krizu. Ove mere neće biti efikasne i potpuno će zamrznuti privrednu aktivnost", rekao je Janis Panagopulos, vođa najvećeg grčkog sindikata GSEE.

Pogledajte još