LEKARI UVERAVAJU RODITELJE: Ne postoji povezanost autizma i MMR vakcine

Direktorka Doma zdravlja Stari grad Vesna Janjušević kaže da je zadovoljnija obimom vakcinacije u ovoj opštini, ali da ne shvata i dalje insistiranje na povezanosti MMR vakcine i autizma, jer je istraživanje u Domu zdravlja na čijem se čelu nalazi pokazalo da od desetoro dece koja imaju neki oblik poremećaja razvoja njih 70 odsto nije vakcinisano.

- Razlozi za pojavu autizma se još ne znaju, a antivakcinalni lobi zloupotrebljava podatke. Ne postoji nijedna povezanost autizma sa vakcinom MMR izuzev vremenske povezanosti, jer se vakcina daje u drugoj godini života, a simptomi autizma se takođe pojavljuju u drugoj godini života - rekla je Janjušević.

Napominje još da je učinjen veliki pomak u obimu vakcinacije na opštini Stari grad, koji je sada 45 odsto, a u prethodnih šest meseci bio je 15 odsto.

- Trebalo bi da obuhvat bude oko 95 odsto, ne verujem da ćemo do kraja godine uspeti da dođemo do toga. Najslabiji obim vakcinacije je po našim analizama bio 2014, 2015. godine, ali sada je odziv mnogo bolji- rekla je Janjušević.

Ipak, ističe da iako za sada nema opasnosti od epidemije, zbog solidnog kolektivnog imuniteta koji se stvorio vakcinacijom dece u prethodnih 40 godina, ta opasnost nije izbegnuta, jer je vakcinacija poslednjih godina smanjena.

Kako je opština Stari grad po istraživanjima opština koja ima najmanje vakcinisane dece u Beogradu, Dom zdravlja je tokom leta pokrenuo akciju u kojoj je poslato gotovo 600 dopisa na kućnu adresu nevakcinisane dece, a u kojima se roditelji pozivaju da dovedu decu na vakcinaciju.

- Oko 260 poziva je vraćeno, nisu im uručeni pozivi, a preko 200 dece smo u tom periodu vakcinisali. Mi smo napravili analizu primaoca koji su vratili poziv i to su ljudi koji sada žive u inostranstvu, promenili su adresu, a jedan deo je odbio da primi taj poziv odnosno poziv je vraćen - rekla je Janjušević.

Ona podseća da je vakcinacija zakonska obaveza definisana Članom 32 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

- Tu se vrlo jasno kaže da niko nema pravo, čak ni roditelj ni staratelj da odbije vakcinaciju. Normalno, mi nikoga ne možemo da nateramo na vakcinaciju, ali u okviru zakona je takođe definisana obaveza da deca moraju da budu vakcinisana pri odlasku u vrtiće i škole - navodi Janjušević.

Dodaje, da je ova opština tokom leta, pre početka upisa u vrtiće i škole, započela kampanju vakcinacije gde je obavestila roditelje da decu treba vakcinisati pre njihovog uključenja u kolektiv.

- Odziv je bio relativno dobar, jedan procenat koji je odbio da vakciniše decu se potpisao u zdrastveni karton da odbija vakcinaciju. Pedijatri pregledaju dete pred upis u vrtić, a roditelji iz vrtića donesu vakcinalni karton koji pedijatar treba da popuni, ako dete nije vakcinisano pedijatar neće popuniti taj karton i onda vrtić treba da odluči da li će takvo dete da upiše - objašnjava Janjušević.

Dodaje da je odziv na vakcinaciju pred upis u školu dobar, te da roditelji očigledno pristaju da vakcinišu decu i kasnije.

- Ako budemo apelovali i ako budemo iznosili validne podatke o vakcini i o tome da ona nema veza sa autizmom, mislim da će se obuhvat povećati. Sada nema opasnosti od epidemije, ali ponavljam, ta opasnost ne prolazi ako se ovakav trend nastavi - zaključila je Janjušević.

Izvor: Tanjug
Foto: Pexels/Ilustracija

Pogledajte još