Hormonska podudarnost zaljubljenih

Muškarci su s Marsa, žene sa Venere - sem kad su zaljubljeni

U toku ovog "vatrenog" perioda, muškarci i žene postaju sličniji nego u bilo koje drugo vreme. Već znamo da je zaljubljenost neka vrsta - blagog ludila.

Doktor Donatela Maraziti sa Univerziteta u Pizi, u Italiji, otkrila je još 1999. godine da je nivo neurotransmitera serotonina, koji ima smirujuće dejstvo, daleko ispod normalnog - u osoba koje tvrde da su zaljubljene ali i kod pacijenata sa maniko-depresivnim oboljenjem. Obe ove grupe neodređeno dugi period vremena bivaju opsednuti nečim ili nekim.

Opsednutost nekim ili nečim Nedavno je dr Maraziti "zavirila" u hormonske promene koje se javljaju kod zaljubljenih jedinki. Njena ekipa istraživača merila je nivo nekoliko ključnih hormona u krvi 12 žena i isto toliklo muškaraca koji su izjavili da su se zaljubili u proteklih šest meseci. Istraživači su uporedili nivo ovih hormona u 24 drugih dobrovoljaca koji su bili neoženjeni, odnosno neudate dame ili se nalaze u stabilnoj, dugotrajnoj vezi.

Prvo otkriće pokazalo je da zaljubljene žene i muškarci poseduju značajno viši nivo kortizola, takozvanog "hormona stresa", što je pokazatelj da udvaranje i nastojanja da se osvoji "druga strana" najčešće predstavlja - stresni "posao" ali se "najintrigantniji nalaz odnosi na muški hormon, testosteron" - naglasila je dr Maraziti.

Zaljubljeni hormoni  Zaljubljeni muškarci poseduju niži nivo testosterona, koji je takođe povezan sa agresivnošću i seksualnim nagonom, nego što ga imaju drugi muškarci. Žena koju je pogodila "Amorova strela", naprotiv, poseduje viši nivo testosterona nego žena koja nije zaljubljena - konstatovala je dr Maraziti u studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Psihoneuroendokrinologija".

"Muškarci, na neki način, postaju sličniji ženi dok žene postaju sličnije muškarcima. To, najverovatnije, priroda želi da eliminiše nešto što bi moglo da bude potpuno različito kod žena i muškaraca zato što je izuzetno važno da jedinke u tom periodu prežive i pare se kako bi se održala i nastavila vrsta" - uverena je dr Maraziti.

Ali da li je zaljubljenost zaista odgovorna za ove dramatične hormonske promene?

Profesor Andreas Bartels sa Univerziti koledža u Londonu ocenjuje da bi hormonske promene, zapravo, mogle biti - rezultat povećane seksualne aktivnosti. "Postoji visok stepen zaljubljenosti i privlačnosti ali, van svake je sumnje, i snažna i velika seksualna aktivnost" - upozorio je on a prenosi časopis "Nju sajentist".

Maraziti je, sa svoje strane, uverena da je ovo objašnjenje malo verovatno zato što su žene i muškarci u grupi koju je izučavala imali gotovo isti broj seksualnih odnosa kao i pripadnici i pripadnice "zaljubljenog ogranka".

Ono što je takođe značajno jeste činjenica da neka druga istraživanja pokazuju da nivo testosterona kod muškarca raste kako se povećava njegova seksualna aktivnost. Zato, ako su hormonske promena rezultat isključivo seksualne aktivnosti, trebalo bi očekivati da nivo testosterona kod muškaraca raste umesto da opada.

Slepa ljubav Podudarnost nivoa testosterona možda i nije jedini detalj koji pomaže ženama i muškarcima da prevaziđu razlike. Neka istraživanja takođe su pokazala da nas zaljubljenost u partnera zaista čini pomalo slepim za partnerove nedostatke i greške koje čini u odnosu na nas.

Ekipa istraživača profesora Bartelsa otkrila je da su, kad zaljubljena osoba gleda u ljubavnog partnera, neurološki tokovi koji se, u normalnim situacijama, aktiviraju da bi obavili kritičku analizu ličnosti i ponašanja partnera, jednostavno - potisnuti.

Ali očaranost i blaženstvo koji čine ljubav romantičnom ne traju dugo. Kad je dr  Maraziti na istim osobama ponovila istraživanja godinu-dve kasnije i kad su oni izjavili da više nisu "slepo i strasno zaljubljeni", nivo njihovih hormona vratio se u normalu.

(FoNet)

Pogledajte još