KOJA STE KRVNA GRUPA?: Šta sve možete saznati o sebi na osnovu tog podatka

Krvna grupa daje dublji uvid u vašu genetiku

Poznavanje krvne grupe može vam pomoći u razumevanju toga kako vaše telo reaguje na određenu hranu, kojim bolestima biste mogli biti skloni, kako reagagujete na stres, kako starite i još puno toga. I samo jedna kapljica krvi jedinstvena je poput otiska prsta.

Dakle, krvna grupa može vam služiti kao ‘navigacijski alat’ u određivanju toga šta je dobro, a šta loše za vas, koji način ishrane je najbolji za vaš organizam... Istraživanja su pokazala da kod ljudi s određenom krvnom grupom postoji veći rizik od određenih bolesti. Na primer, kod osoba s krvnom grupom 0 postoji manji rizik od srčanih bolesti, ali veći rizik od pojave čira na želucu.

Osobe s krvnom grupom A imaju veći rizik od mikrobnih infekcija i kod žena s krvnom grupom A zabeležena je veća stopa plodnosti. Kod osoba sa krvnim grupama AB i B je zabeležen veći rizik od bolesti gušterače.

Krvna grupa pomaže u određivanju najzdravijeg načina ishrane

Antigeni (molekule koje podstiču stvaranje antitela, odnosno imunu reakciju u organizmu) vaše krvne grupe ne nalaze se samo u krvi. Oni su rašireni po celom organizmu, naročito u delovima tela koji su u interakciji s okolinom.

To uključuje probavni sastav, od usta do debelog creva, te disajne putove i pluća. S obzirom na to da su ti antigeni svuda, oni utiču na to kako telo reaguje na hranu koju jedete i to kroz nekoliko faktora.

Poznavanje krvne grupe može vam spasiti život

Najvažniji razlog zbog kojeg bi trebalo da znate svoju krvnu grupu je taj što vam taj podatak može spasiti život u slučaju saobraćajne ili neke druge nesreće kada vam je potrebna transfuzija krvi.

Kako biste saznali krvnu grupu jedna od opcija je da kod lekara opšte prakse dobijete uput za taj postupak, a druga da dobrovoljno date krvi gde će vam odrediti krvnu grupu.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još