Završena rasprava o zajmovima

BEOGRAD, 11. marta 2010. (Beta) - Skupština Srbije završila je u četvrtak uveče načelnu raspravu o potvrđivanju ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i nemačkom razvojnom bankom KfW, a rad će nastaviti u petak u deset sati.

Govoreći o zajmu EBRD-a, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović je rekla da će Srbijagas zajam od 150 miliona evra od te banke iskoristiti za izgradnju podzemnog skladišta gasa Itebej, vraćanje kredita i unapređenje distributivne mreže. Ugovor o zajmu sa EBRD-om potpisan je 18. februara.

Opozicija je kritikovala Vladu Srbije zbog novog zaduživanja tvrdeći da se uvećavaju dugovi, a da se istovremeno ne podstiče proizvodnja niti rešavaju ekonomski i socijalni problemi. Poslanici Srpske radikalne stranke, Nove Srbije i Demokratske stranke Srbije posebno su ukazivali na to da se Srbija, kako su rekli, previše zadužuje.

Pored razmatranja tog ugovora, poslanici su završili i načelnu raspravu o potvrđivanju ugovora o zajmu od 42,5 miliona evra koji je Srbija sklopila sa nemačkom razvojnom bankom KfW radi rešenja problema vodosnabdevanja i kanalizacije u osam opština.

Pogledajte još