White gold

Lana Tikveša je u Maloj galeriji ULUPUDS-a izložila keramičke radove izvedene u porcelanu

Polazeći od posuda, umetnica, transformišući i stilizujući osnovne funkcije upotrebnih predmeta, dolazi do skulptura grupisanih u kompoziciju prostornog reljefa. Belo sa zlatnim akcentima podcrtano je drvetom kao kontrastnim materijalom i to u crnoj boji. Sveže, duhovito, lepršavo, nežno, sneno, a ipak  moćno, upečatljivo, hrabro...

Tajna organizacija keramičara čekala je Katarinu u ambijentu prodavnice madam Kjuzak i meditirala, dok je istočni vetar panično kolekcionirao pačvork. Ako ste pomislili da sam odjednom postao pisac, prevario sam vas, samo sam prepisao naslove dela koje smo mogli videti na izložb. Mnogo su mi se svideli i baš se uklapaju u likovnost izloženih dela. Pošto sam (osim fotografa) bio jedini koji nije iz sveta keramike, osećao sam se kao slon u prodavnici kristala, jedini cilj mi je bio da ne slomim neki rad, i uspeo sam u tome, i sretan sam zbog toga. 

Mala i simpatična Galerija, koja u kontinuitetu pravi Velike izložbe (posebno mi se čini da je nekako keramika ta koja uvek odlično izgleda u ovom prostoru). I publika mala, ali odabrana, koja je verna i s pažnjom i oduševljenjem prati aktivnosti ove kuće, deo su jedne tradicije umetničkog života koji ima budućnost, deo te budućnosti je i Lana Tikveša. Zato od srca preporučujemo white gold.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još