Bušov savetnik ponosan na metode ispitivanja

LONDON, 12. marta 2010. (Beta-AFP) - Savetnik bivšeg američkog predsednika Džordža Buša Karl Rouv izjavio je danas da je ponosan na metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam, jer je na taj način omogućeno sprečavanje nekoliko napada.

"Ponosan sam što smo koristili tehnike koje su razbile volju tih terorista. Tako smo dobili dragocene informacije koje su nam omogućile da sprečimo neke zavere", rekao je Rouv u intervjuu za britansku TV mrežu Bi-Bi-Si (BBC).

"Ponosan sam što smo svet učinili sigurnijim, zahvaljujući tim metodama. Te metode su u skladu s međunarodnim zahtevima i sa američkim zakonom", dodao je Rouv, koji je bio Bušova "siva eminencija".

O tehnici simulacije davljenja, koja je veoma osporovana kao metod ispitivanja osumnjičenih, Rouv je rekao da to nije bilo mučenje. "Ne, to nije to. Treba pročitati propise koji navode šta je dozvoljeno tokom ispitivanja, pa onda imati mišljenje o tome. Svi koji su bili podvrgnuti tome imali su kraj sebe lekara koji je procenjivao da li mogu postojati dugoročne mentalne ili fizičke posledice"", rekao je on.

Bušov naslednik Barak Obama zabranio je najstrože metode ispitivanja, ocenivši da simulacija davljenja spada u kategoriju torture.

Pogledajte još