Skorseze osnovao fondaciju za očuvanje zanemarenih filmova

KAN, 23. maja 2007. (Beta-AP) - Martin Skorseze (Scorsese) najavio je u Kanu osnivanje fondacije za potragu za zanemarenim filmskim blagom i njegovim restauriranjem.

Dobitniku ovogodišnjeg Oskara za "Dvostruku igru" pomagaće savetodavni odbor u kojem su ugledni režiseri kao Meksikanci Giljermo del Toro (Guillermo) ("Panov lavirint") i Alehandro Gonsales Inaritu (Alejandro Gonzalez Innaritu) ("Vavilon").

U odboru su i Kinez Vong Kar-vaj čiji je film "My Blueberry Nights" otvorio kanski festival, i Britanac Stiven Frirs (Stephen Frears) ("Kraljica").

Skorseze je rekao da mu se "ostvario san" pošto je vest o osnivanju fondacije saopštio u Kanu gde je njegov film "Taksista" 1976. dobio Zlatnu palmu.

Ideja je potekla iz iskustva sa Filmskom fondacijom u SAD koju je je Skorseze osnovao 1990. zajedno sa Vudijem Alenom (Woody Allen), Robertom Altmanom, Frensisom Fordom Kopolom (Francis Coppola), Klintom Istvudom (Clint Eastwood), Stenlijem Kjubrikom (Stanley Kubrick), Džordžom Lukasom (George Lucas), Sidnijem Polakom (Sydney Pollack), Robertom Redfordom i Stivenom Spilbergom (Steven Spielberg).

Iako je američka fondacija spasla mnoge filmove, 90 odsto američkim nemih filmova je izgubljeno, kao i polovina ostvarenja nastalih pre 1950, naveo je Skorseze.

"Stvari su se promenile, ali je skoro nemoguće nadoknaditi izgubljeno", dodao je Skorseze. "Zato smo proteklih godina razmišljali da bi bilo divno objediniti uticaje režisera iz celog sveta da rade u svojim zemljama i skupe finansijska sredstva".

Sineasti su "uporni i opsednuti" spasavanjem svojih omiljenih filmova, objasnio je on. Kategorija "zanemarenih" filmova je vrlo širok pojam.

"To mogu biti čuveni filmovi koji se više ne prikazuju u bioskopima i nisu raspoloživi u video verziji, ali i filmovi koji nisu opšte poznati".

Već ove godine u Kanu, fondacija će prikazati tri restaurirana filma, iz Maroka, Brazila i Rumunije. Namera je da se resturiranim filmovima iz celog sveta ukaže pažnja javnosti, bilo u DVD verziji, bioskopima ili na internetu.

Martin Skorseze će ove godine u Kanu biti veoma zauzet: u četvrtak će studentima držati master klas o filmskoj umetnosti, a na ceremoniji zatvaranja 60. kanske smotre, u nedelju, predaće nagradu za najbolji debitantski film.

Pogledajte još