Razvoj zavisi od reforme javne potrošnje

BEOGRAD, 12. marta 2010. (Beta) - Reforma javne potrošnje ključna je za ekonomski razvoj Srbije, ocenio je profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Pavle Petrović.

"Vlada Srbije reformom javne potrošnje mora kredibilno da pokaže da će Srbija smanjiti budžetski deficit, obezbediti privrednu stabilnost i privući investicije", naveo je Petrović u novom broju časopisa "Kvartalni monitor - ekonomski trendovi i politike u Srbiji", čiji je glavni i odgovorni urednik.

On je procenio da je za smanjenje nezaposlenosti i povećanje zarada neophodno da godišnji privredni rast u Srbiji u narednom periodu bude pet odsto.

"Osnovna poluga u rukama vlade da ostvari neophodan visok privredni rast verovatno je srednjoročna fiskalna politika i s njom povezana reforma javne potrošnje u narednih pet godina", istakao je Petrović. "Pregovori sa MMF-om pre ukazuju na to da vlada na reformu fiskalne politike i javne potrošnje gleda kratkorocno, odnosno da je koncentrisana na ono što će se desiti pre narednih izbora", upozorio je Petrović.

Pogledajte još