FS Beograda obeležio 90 godina postojanja

BEOGRAD, 12. marta 2010. (Beta) - Predsednik Fudbalskog saveza Beograda (FSB) Rade Đurović rekao je da je ta organizacija ponosna na rezultate koje je postigla za 90 godina rada i dodao da je obavezna da napravi strategiju za opstanak i razvoj fudbala. 

Svečanom sednicom u skupštini grada Fudbalski savez Beograda obeležio je danas 90 godina postojanja.

"Beograd kao centar fudbala u Srbiji može da se ponosi armijom igrača, velikim brojem klubova, sportskih radnika i strukom. Kada je Hugo Buli 1896. godine prvi prvi put doneo loptu u Beograd, niko nije ni slutio da će već 1930. u Beogradu krenuti ekspanzija", rekao je Đurović.

"Pre stotinu godina Beograd nije mogao da se meri sa evropskim metropolama, a danas je FSB izrastao u najveći i najorganizaovaniji Savez, ne samo u zemlji, već i u regionu, a za to su zaslužni svi koji su ga decenijama gradili i unapređivali", dodao je on.

Prvi beogradski loptački savez osnovan je pre 90 godina, a u prvom šampionatu takmičilo se četiri beogradska kluba, BSK, BUSK, Soko i Jugoslavija. Prvu titulu osvojio je BSK.

Na teritoriji Beograda registrovano je 227 fudbalskih klubova sa preko 12.000 fudbalera svih kategorija, najmanje 730 trenera, 860 sudija i preko 1.000 sportskih radnika. Svakog vikenda, pod okriljem FSB, u Beogradu se odigra 212 fudbalskih utakmica.

"Obavezni smo da napravimo strategiju za opstanak i razvoj fudbala. Moramo da se koncentrišemo na ravoj mlađih kategorija. Želimo da ostavimo trag i putokaz u Savezu, kao što su to pre nas učinili predsednici i generalni sekretari Fudbalskog saveza Beograda", poručio je Đurović.

Đurović je istakao i značaj beogradskog "večitog" derbija između Partizana i Crvene zvezde.

"Slavu Beograda proneo je i 'večiti' derbi. Kada bi se izračunalo koliko su Partizan i Zvezda osvojili titula i dali reprezentativaca, beogradski derbi bi mogao da se uporedi sa milanskim, londonskim i atinskim. Naš derbi je poznat širom sveta", rekao je on.

Pogledajte još