Ulemeku i Jovanoviću po 40 godina za ubistvo Đinđića

BEOGRAD, 23. maja  2007 (Beta/FoNet) - Bivši komandant "crvenih beretki" Milorad Ulemek osuđen je na 40 godina zatvora za organizovanje ubistva premijera Zorana Đinđića.

Kao neposredni izvršilac ubistva na 40 godina zatvora osuđen je i bivši zamenik komandanta "crvenih beretki" Zvezdan Jovanović.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije. Atentat su organizovali i izveli pripadnici zemunskog kriminalnog klana i pripadnici Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije.

Svi optuženi su oglašeni krivim za ubistvo predstavnika najviših državnih organa vlasti i pokusaj ubistva Milana Veruovića, koji je ranjen u atentatu.

Na po 35 godina zatvora osuđeni su pripadnici zemunskog kriminalnog Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević Budala, Ninoslav Konstantinović i Sretko Kalinić, dok su pripadnici klana Dušan Krsmanović, Miloš Simović i Milan Jurišić osuđeni na po 30 godina zatvora.

Pripadnik JSO Željko Tojaga i bivši radnik BIA Branislav Bezarević dobili su po 30 godina zatvora, dok je bivši pripadnik JSO Saša Pejaković osuđen na osam godina zatvora.

Osuđeni su dočekali presudu bez burnih reakcija.

Ulemek, kome su izrečene tri pojedinačne kazne od 10, 40 i 12 godina, kao i jedinstvena od 40 godina, svaki put je samo klimnuo glavom na izricanje kazne. On je na sebi imao sako i ispod njega belu majicu.

Ulemek je nepravosnažno osuđen u još dva procesa - na 40 godina u drugostepenom procesu za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića, kao i na 15 godina za ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali. 

Predsedavajući sudskog veća Specijalnog suda Nata Mesarović rekla je danas, obrazlažući presudu optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, da je to ubistvo bilo političko i "upereno protiv države".

Optuženi su, osim Saše Pejakovića, pre čitanja obrazloženja, zajedno s rodbinom i prijateljima, napustili sudnicu.

Sudija Nata Mesarović je ocenila da je "najteže saznanje" da u jednoj zemlji premijera može ubiti organizovana kriminalna organizacija i to u dvorištu Vlade, "radi ostvarenja svojih kriminalno-političkih interesa".

Ona je, takođe, rekla da su udruženje radi neprijateljske delatnosti stvorili prvooptuženi Milorad Ulemek Legija i pokojni Dušan Spasojević, i to od nekoliko kriminalizovanih pripadnika Jedinice za specijalne operacije i Spasojevićeve bande.

Mesarević je, govoreći o velikom broju izvedenih dokaza, citirala zaštićenog svedoka, pokojnog Zorana Vukojevića, da su "Dušan i Legija isto" i da su oni doneli odluku da se ubije Đinđić.

Govoreći o saslušanju drugooptuženog Zvezdana Jovanovića u policiji, ona je, između ostalog, citirala njegovu
rečenicu: "Premijera Đinđića lično sam likvidirao".

Mesarović je ukazala i da su Jovanović i optuženi Dušan Krsmanović na isti način opisali pripreme i sam čin ubistva premijera. 

Pogledajte još