Odnosi Albanije i Srbije na novom početku

BUJANOVAC, 12. marta 2010. (Beta) - Odnosi Albanije i Srbije su podignuti na viši nivo jer je cilj obe države evrointegracija, izjavio je u petak u Bujanovcu ministar spoljnih poslova Albanije Iljir Meta.

Meta je sa šefom Koordinacionog tela za jug Srbije Milanom Markovićem posetio Preševo i Bujanovac, gde je razgovarao sa predsednicima opština, Ragmijem Mustafom i Šaipom Kamberijem, kao i najvišim predstavnicima lokalnih samouprava i albanskih političkih partija.

Šef albanske diplomatije je rekao novinarima u Bujanovcu da je uveren "da je ovo novi početak u odnosima Albanije i Srbije koji će ići uzlaznom putanjom u tesnoj saradnji vlada jedne i druge zemlje i lokalnih vlasti u Preševu i Bujanovcu".

"Znam da ima ekonomskih problema i siromaštva u Preševskoj dolini, to mi je juče rekao i predsednik (Srbije Boris) Tadić, ali smo to siromaštvo videli i na putu od Beograda do Bujanovca, siromaštva ima i u mnogim oblastima Albanije, iako tamo nije bilo međuetničkih problema", kazao je Meta. On je naveo da Albanija kao i Srbija želi da se integriše u Evropsku uniju i da ostvari nove mogućnosti i investicije, ali da se ništa od toga ne može ostvariti bez garantovanog mira i života različitih zajednica koje žive na jugu Srbije.

Pogledajte još