Zemlje Balkana da reše otvorena pitanja

BRDO KOD KRANJA, 12. marta 2010. (Beta) - Hrvatski predsednik Ivo Josipović apelovao je u petak u Sloveniji na lidere država bivše Jugoslavije da reše otvorena pitanja od raspada SFRJ.

"Apelujem na lidere država bivše Jugoslavije da sednu za sto i počnu razgovore. Bez toga neće biti rešavanja problema", rekao je Josipović na konferenciji za novinare sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom u Brdu kod Kranja. Josipović, koji u Sloveniji boravi u prvoj zvaničnoj poseti regionu, dodao je da lideri regiona "nemaju pravo da ostave nerešene probleme budućim generacijama".

Na pitanje o mogućnosti da se u Sloveniji sastane sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem tokom najavljenog skupa o Zapadnom Balkanu, Josipović nije direktno odgovorio na pitanje, ali je rekao da je "svaka ideja dobrodošla". "Moramo unaprediti naše odnose, to je zalog naše budućnosti", rekao je Josipović.

Na pitanje o arbitražnom sporazumu i odnosima država u regionu, Josipović je rekao da su u rešavanju sporova potrebni kompromisi, ali i da se sporovi rešavaju na osnovu međunarodnog prava i nacionalnih prava.

Pogledajte još