Srbija bi bila pred vratima EU da Đinđić nije ubijen

BEOGRAD, 12. marta 2010. (Beta) - Učesnici skupa povodom sedme godišnjice ubistva premijera Zorana Đinđića složili su se u oceni da bi Srbija danas bila na pragu ulaska u Evropsku uniju da 12. marta 2003. godine nije ubijen prvi demokratski premijer.

Na skupu u Domu sindikata pod nazivom "Naš posao, naša vizija", izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin rekao je da je Đinđić bio i ostao simbol evropske Srbije koja "hrli napred" i da duboko veruje u evropsku budućnost Srbije. On je izjavio da je Đinđić ostavio neizbrisiv trag i političko nasleđe koje ne pripada samo Srbiji, već i regionu i Evropi.

Dodao je da sa Đinđićem 2010. godine Srbija ne bi raspravljala o tome da li treba da se usvoji Rezolucija u Srebrenici i okonča saradnja sa Hagom, već bi bilo reči isključivo o nužnosti priključenja Evropskoj uniji, bez alternative. Predsednica hrvatskog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU Vesna Pusić ocenila je da je Đinđić imao snage i znanja da negativnu energiju ljudi iz regiona usmeri na pravi put i da je dokazao da svi političari nisu isti.

Pogledajte još