Rabarbara detoksinira organizam i smiruje nerve

U prodavnicama i na pijacama mogu se već naći dugački i debeli strukovi rabarbare. Listovi ovog povrća su otrovni, ali stabljika sadrži dosta vitamina i to B3, B5 i folnu kiselinu, a važni su i magnezijum, mangan, gvožđe i fosfor. Ono što rabarbaru dodatno čini važnom jeste limunska i jabučna kiselina, tanini, pektin i blage supstance za probavu, takozvani antrahinoni.

Bečki zdravstveni stručnjak prof. Hademar Bakhofer objašnjava da rabarbara detoksinira organizam i smiruje nerve. Ko redovno jede rabarbaru nema problema s probavom. Zbog toga je rabarbaru idealno jesti posle obroka koji obiluje mesom. 

Osim toga, rabarbara pomaže  jačanju nerava, može da poboljša raspoloženje i deluje na vitalnost organizma, a i štiti od preranog sedenja kose.

Oprezno: rabarbara je bogata oksalnim kiselinama i podstiče stvaranje kamena u bubregu, a kiselina može da pojača reumu i bolove kod gihta. Zbog toga se preporučuje samo jednom nedeljno jesti rabarbaru i to oljustenu i nikada sirovu, da ne biste uneli previše oksalne kiseline. 

Bankhofer savetuje kako da smanjite sadržaj ove kiseline: oljuštene stabljike rabarbare treba sitno iseći i ubaciti u ključalu vodu, nakon čega vodu treba baciti. Rabarbara se može kombinovati s jelima koja sadrže mleko, kao što su puding, sosovi od vanile i sutlijaš. Ona može da se jede i u vidu kompota ili u voćnoj salati.  Odličan  recept je sutlijaš  s marmeladom  od rabarbare.

ComPress)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.