IN MEMORIAM: Preminula Mila Štula

Novinarka i nekadašnja voditeljka RTS-a Mila Štula preminula je danas u Beogradu, prenose beogradski mediji.

Štulu javnost uglavnom pamti kao jednu od voditeljki Dnevnika RTS početkom devedesetih godina prošlog veka, kada se istakla kontroverznim komentarima u kojima je diskfalikovala opoziciju i njene lidere.

Promovisala je novinarstvo koje su mnogi tada ocenili kao huškanje na rat i sukobe, a njeni su komentari bili usmereni protiv svih koji nisu podrzavali politiku Slobodana Miloševića.

Na RTS se, međutim, nije zadržala duže, jer je njen stil novinarstva, kako se činilo, postao kontraproduktivan i za tadašnju vlast, pa i za čelnike državne televizije.

Drugi su je, međutim, videli kao žrtvu Tuđmanovog režima, gde je po dolasku HDZ-a na vlast postala nepoželjna, jer je na koferencijama za medije provocirala i prvom predsedniku nezavisne Hrvatske postavljala neugodna pitanja.

Štula je pre dolaska u Beograd bila novinarka zagrebačkog "Danasa", ali su je Hrvati optuživali da radi za kontraobevaštajnu službu JNA, te se, navodno zbog toga 1991. godine preselila u Beograd.

Bila je ćerka generala JNA Milana Štule, a do raspada SFRJ bila je u braku sa hrvatskim biznismenom Vanjom Špiljkom od kojeg se razvela pred odlazak u Beograd, a koji je u hrvatskim medijima dovođen u vezu sa ubistvom Stjepana Đurekovića.

Na TV Košavi je imala emisiju 2009. godine i od tada se u javnosti o njoj gotovo ništa nije čulo.

Jedino se pre četiri godine pojavila vest da je Štula u Skupštini Srbije pila kafu s dugogodišnjim prijateljem, poslanikom i generalom Božidarom Delićem.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još