Optužbe za pedofiliju protiv sveštenika

VATIKAN, 13. marta 2010. (Beta-AFP) - Pravosuđe Vatikana razmotrilo je od 2001. do 2010. godine oko 3.000 optužbi za pedofiliju počinjenu u poslednjih 50 godina protiv sveštenika, saopšteno je u subotu u Vatikanu.

"Od 2001. do 2010. godine, bilo oko 3.000 optužbi za dela počinjena u poslednjih 50 godina", izjavio je predstavnik sudstva Kongregacije zadužene za doktrinu vere, monsinjor Čarls Skikluna. "U 60 odsto slučajeva bilo je reči o pedofiliji, odnosno o fizičkoj privlačnosti adolescenata istog pola. U 30 odsto slučajeva bilo je reči o heteroseksualnim odnosima, a u 10 odsto o pravoj pedofiliji, odnosno o fizičkoj privlačnosti prema dečacima", rekao je Skikluna za list Avenire.

Skikluna je rekao da je u poslednjih devet godina oko 300 sveštenika umešano u slučajeve pedofilije. "To je zaista mnogo, ali konstatujem da taj fenomen nije rasprostranjen toliko koliko se veruje da jeste", rekao je on i dodao da u svetu ima više od 400.000 rimokatoličkih sveštenika. Prema njegovim rečima, najveći broj slučajeva dolazi iz SAD.

Skikluna je rekao da u 60 odsto slučajeva, prvenstveno zbog starosti optuženih, ne pokreće se sudskih postupak, već se preduzimaju druge disciplinske mere kao što su zabrana služenja mise u javnosti, zabrana da se vernici kod optuženog ispovedaju i nametanje povlačenja optuženog kao i period kajanja.

Pogledajte još