LEPOTA KOŠTA: Četiri frizure kojima nesvesno oštećujemo kosu

Pre nego što doživite napad panike, pročitajte u nastavku o koje to 4 frizure govorimo i dopustite svojoj kosi da se malo odmori i oporavi ove sezone. Ključ je u umerenosti - pa zar to i nije zlatno pravilo, na kraju krajeva?

1. Isti visoki rep svakog dana
Šteta: listanje, pucanje

Razumemo, visoki konjski rep najlakši je način kako ukloniti kosu s lica ili sakriti pomalo prljavu kosu da u sekundi izgledati sređeno. Ali, često nošenje visokog repa moglo bi uništiti vašu kosu više nego što možete zamisliti. Elastične gumice prečvrsto je hvataju i urežu je na istom mestu svakoga dana te tako tokom vremena upravo na tom mestu oslabi i najviše puca. I da, isto važi i za visoke punđe.

2. Uske pletenice
Šteta: listanje, oslabljivanje folikula, slabljenje kose

Ne očekujemo da više nikad ne vežete pletenice, ali važno je malo ih opustiti. Ako je kosa prečvrsto zategnuta, puca od korena što je apsolutno najgora stvar koja vam se može dogoditi. Jako zategnute pletenice nosite samo u posebnim prilikama, a za svakodnevnu frizuru radije odaberite nešto opušteniji izgled.

3. Mokra podignuta kosa
Šteta: pucanje, listanje, opadanje kose

Za ovu frizuru važi isto što i za uske pletenice i punđe, a s obzirom na sve što smo već rekli, možete li uopšte zamisliti šta onda ove frizure rade vašoj kosi kad je vežete mokru?! Mokra je kosa puno osetljivija od suve i brže puca i oštećuje se. Nikada ne vezujte kosu dok je mokra. Ne verujete nam? Samo pogledajte svoju elastičnu gumicu sledećeg puta kada vežete mokru kosu. Videćete više kose koja je umotana oko nje.

4. Neuredna punđa
Šteta: trenje i čupanje temena

Spavanje s punđom na glavi sačuvaće vam lepo uređenu frizuru, ali takođe će imati velike štetne posledice za zdravlje kose uopšte. Jako je važno raspustiti kosu dok idete u krevet, kako ne biste napravili štetu na korenu kose. Okretanjem u krevetu stvara se trenje na temenu i tako kosa najlakše puca i slabi. Ako pak ne možete spavati puštene kose - obavezno koristite satensku ili svilenu jastučnicu!

Izvor: wall.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još