100 RAZLOGA: Zašto vas boli stomak?

Zato je postavljanje tačne dijagnoze zahtevno čak i za iskusne kliničke lekare koji koriste najsavremeniju dijagnostiku.

Ključno pitanje je da li je bol akutan, odnosno da li se pojavio naglo ili se radi o bolu koji traje već duže vreme – kaže docent dr Goran Barišić sa Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije.

Osim toga veoma je važno da li postoje propratni simptomi kao što su povraćanje, mučnina, zatvor, proliv ili poremećaj mokrenja.

Kako objašnjava dr Barišić, uzrok bola zavisi i od pola, kao i od starosti pacijenta. Najčešći uzrok bola u donjem delu stomaka kod mlađih muškaraca može da bude upala slepog creva, enterokolitisi, upalne bolesti debelog i tankog creva, sindrom nervoznog debelog creva, upale mokraćnih organa. Kod mladih žena problem je kompleksniji jer se osim već navedenih, uključuju i oboljenja genitalnih organa, kao što su bolne menstruacije, upale jajnika, ciste na jajnicima, vanmaterična trudnoća, endometrioza…

Među starijima od 65 godina jedan od češćih uzroka bola u donjem delu stomaka je upala debelog creva, opstipacija, kamen u mokraćnom sistemu, ali svakako ne bi trebalo da se isključe benigni i maligni tumori digestivnog, urinarnog i genitalnog sistema.

Nažalost, kod pacijenata u trećem životnom dobu često dolazi do preklapanja simptoma – kaže docent Barišić.

Ponekad je klinička slika potpuno atipična tako da su greške u inicijalnoj dijagnozi moguće. Stoga je veoma važno da se na vreme potraži pomoć lekara da bi se pravovremeno postavila prava dijagnoza i započelo lečenje.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.