100 RAZLOGA: Zašto vas boli stomak?

Zato je postavljanje tačne dijagnoze zahtevno čak i za iskusne kliničke lekare koji koriste najsavremeniju dijagnostiku.

- Ključno pitanje je da li je bol akutan, odnosno da li se pojavio naglo ili se radi o bolu koji traje već duže vreme - kaže docent dr Goran Barišić sa Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije.

- Osim toga veoma je važno da li postoje propratni simptomi kao što su povraćanje, mučnina, zatvor, proliv ili poremećaj mokrenja.

Kako objašnjava dr Barišić, uzrok bola zavisi i od pola, kao i od starosti pacijenta. Najčešći uzrok bola u donjem delu stomaka kod mlađih muškaraca može da bude upala slepog creva, enterokolitisi, upalne bolesti debelog i tankog creva, sindrom nervoznog debelog creva, upale mokraćnih organa. Kod mladih žena problem je kompleksniji jer se osim već navedenih, uključuju i oboljenja genitalnih organa, kao što su bolne menstruacije, upale jajnika, ciste na jajnicima, vanmaterična trudnoća, endometrioza...

Među starijima od 65 godina jedan od češćih uzroka bola u donjem delu stomaka je upala debelog creva, opstipacija, kamen u mokraćnom sistemu, ali svakako ne bi trebalo da se isključe benigni i maligni tumori digestivnog, urinarnog i genitalnog sistema.

- Nažalost, kod pacijenata u trećem životnom dobu često dolazi do preklapanja simptoma - kaže docent Barišić.

- Ponekad je klinička slika potpuno atipična tako da su greške u inicijalnoj dijagnozi moguće. Stoga je veoma važno da se na vreme potraži pomoć lekara da bi se pravovremeno postavila prava dijagnoza i započelo lečenje.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još