11. NOVEMBAR - Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan se obeležava u znak sećanja na dan i trenutak kada je 1918. godine na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

U Srbiji će ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević u ime Vlade Srbije, uz pune vojne i državne počasti predvoditi centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti, 11. novembra, u 11 sati, kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu (kompleks Novog groblja u Beogradu).

Centralnoj državnoj ceremoniji prisustvovaće visoki predstavnici ministarstava Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, ambasadori i izaslanici odbrane Austrije, Australije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Kanade, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovačke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Francuske, Holandije, Češke Republike, Angole, Palestine, Turske, Argentine, Kube, Japana i drugi.

Kako je saopštio Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, ceremoniji će takođe prisustvovati udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Posle ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, ministar Đorđević obratiće se prisutnima, nakon čega će uslediti umetnički program.

Centralna državna ceremonija kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu predstavlja čin odavanja počasti svim pripadnicima oružanih snaga i civilima nevino postradalim tokom Prvog svetskog rata. Ona se svrstava u red najznačajnijih ceremonija koje će toga dana u isto vreme, u svim glavnim gradovima državama-pobednicama u Prvom svetskom ratu, biti održane u čast godišnjice velikog istorijskog događaja.

Prisustvo najviših diplomatskih i vojno-diplomatskih predstavnika država-saveznica i država-protivnica Srbije u Prvom svetskom ratu simbolično ukazuje na potrebu očuvanja dostojanstvenog sećanja, ali i afirmacije pomirenja i saradnje kao osnova za dalje unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i država-učesnica u tom oružanom sukobu, piše u saopštenju.

Predstavnici organa državne vlasti na svim nivoima, udruženja građana i pojednici okupiće se 11. novembra u 11 sati kraj vojnih memorijala i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata, u svojim sredinama, i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevinim civilnim žrtvama i braniocima domovine.

Istog dana u isto vreme, ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u Albaniji, Alžiru, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj Republici, Sloveniji, Tunisu, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Češkoj Republici, obići će srpske vojne memorijale i mesta stradanja iz razdoblja Prvog svetskog rata u državama u kojima su akreditovani i polaganjem lovorovih venaca odati počast nevino postradalim civilima i ratnicima.

Ambasadori, generalni konzuli, konzuli i izaslanici odbrane Republike Srbije u državama na čijim teritorijama ne postoje vojni memorijali i mesta stradanja od značaja za Republiku Srbiju, u svojstvu predstavnika Srbije - države saveznice i pobednice u Prvom svestkom ratu, prisustvovaće centralnim državnim manifestacijama koje će tim povodom biti održane 11. novembra u prestonicama tih zemalja.

Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junačkih postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine (1914-1918.) ističe se u saopštenju Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu juče je sa Savske terase na Kalemegdanu, izvedena počasna artiljerijska paljba sa deset plotuna.

Paljbu je izveo Počasni bataljon Garde Vojske Srbije.

Uz intoniranje himne Republike Srbije i podizanje zastave, obeležavanje Dana primirja je svojim izvođenjem propratio i orkestar Garde.

Izvođenju počasne artiljerijske paljbe prisustvovali su brojni građani Beograda.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.