NEZAPAMĆENO: Čak tri jaka zemljotresa u istom danu uzdrmala svet

Tri snažna zemljotresa dogodila su se sinoć i rano jutros! Pogođene su oblasti na granici Iran - Irak, istok Japana i Kostarika, a u Iranu i Iraku preko 407 mrtvih, prenose Agencije.

U snažnom zemljotresu koji je pogodio pograničnu oblast Irana i Iraka Kermenšah stradalo je, prema poslednjim informacijama 407 ljudi, dok je preko 6.700 povređeno. Agencije prenose da je jačina tog zemljotresa bila između 7 stepeni i 7,9 po Rihteru.

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale registrovan je danas kod istočne obale Japana, saopštio je američki geološki institut.

Zemljotres, čija je prva jačina bila procenjena na 6,1 stepen, pogodio je oblast na 351 kilometar istočno od Sendaja na ostrvu Honšu, na dubini od 9,5 kilometara. Japanska metorološka služba je javila da je jačina zemljotresa bila 5,7 stepeni, prenose Agencije.

Snažan zemljotres jačine 6,5 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je i obalu Kostarike, ali na sreću nije bilo žrtava, nije ni pričinjena materijalna šteta. Takođe, nije ni izdato upozorenje na cunami.

Zemljotres se dogodio 43 kilometara jugozapadno od prestonice San Hosea na dubini od 20 kilometara, saopštio je američki Geološki zavod.

Zemljotres je pogodio ruralna područja u blizini turističkog grada Haka, preneo je Rojters.

Takođe, sinoć su zabeležena i tri slabija potresa čiji je epicentar bio kod Rijeke, što ukazuje na to da je nemirno tlo na čitavoj planeti imalo uticala na slične aktivnosti iz unutrašnjosti zemlje čak i u našem regionu.

Prema naučnom stanovištu, ovakve aktivnosti nisu retkost. Serija potresa širom planeta može da se desi istovremeno, jer jedan zemljotres izaziva drugi i tako u krug.

NAJVEĆE TRAGEDIJE U IRANU

Ovu zemlju su i ranije pogađale slične katastrofe. Tako je 2003. godine pogodio zemljotres jačine 6,6 stepeni po Rihteru, a tom prilikom je stradalo preko 26.000 ljudi.

Godine 1990. čak 37.000 ljudi je poginulo u razornom potresu, koji je uništio na stotine sela. Zemljotres jačine 6,4 stepeni po Rihteru je 2005. godine takođe pogodio Iran i tada je poginulo 400 ljudi, dok je 2012. godine stradalo 300 ljudi.

ZEMLJOTRESI U MEKSIKU

Najmanje 32 osobe su poginule nakon razornog zemljotresa jačine 8,1 stepeni po Rihteru, koji je pogodio Meksiko u septembru 2017. godine.

Ovaj potres je pratio još jedan od 7,1 stepeni po Rihteru i tom prilikom je nastradalo 338 ljudi. Srušilo se 38 zgrada u glavnom gradu Meksiko Sitiju. Prema prvim procenama obnova će koštati čak 2 milijarde dolara.

TEORIJE ZAVERE

Najnovija dešavanja su već pokrenula brojne teorije zavere, a među njima su i one koje plasiraju Nibiru istraživači. Teoretičari zavere su već predvideli brojne prirodne katastrofe u svim krajevima naše planete, koje će označiti kraj sveta.

Ovi snažni zemljotrese kao i brojni manji prema njihovom mišljenju idu u prilog toj tvrdnji. Zanimljivo je da se ovako veliki broj potresa po prvi put dešava na više mesta u isto vreme.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još