Dani Indijske kuhinje

„Namaskar“, magična, lepa reč dobrodošlice kojom ćete biti dočekani prilikom vašeg dolaska u Indiju

I mi smo tako dočekani u restoranu Focaccia u hotelu Hajat, sklopljenih ruku i pognute glave.

Gostoprimstvo, ljupkost, dekor, slonovi koji donose sreću i indijska hrana nešto su što će vam sigurno ostati u sećanju. Zato, ako vam je Indija daleko svratite do hotela Hajat gde se od 24. maja do 2. juna u restoranu „Metropolitan Grill“ održava Indijska kulinarska promocija.

Specijalno za ovu priliku iz hotela Hajat Mumbai došli su šefovi Uday Karmalkar i Salbeer Singh. Oni su nam predstavili kuhinju koja je kroz vekove pretrpela uticaj Arapa, Kineza, Turaka, Mongola, Britanaca i Portugalaca. Indijska kuhinja poznata je zahvaljujući svom bogatstvu i raznovrnosti ukusa. Svaka regija jedinstvenim svojstvima i ukusima doprinosi tradiciji, a razlog tome je obilje začina. Tajna indijske kuhinje je u suptilnoj kombinaciji začina. 

Paradajz, čili i krompir predstavljaju osnovne crte sadašnje indijske kuhinje. Potiču iz Amerike, a u Indiju su stigli iz Evrope i postali njen sastavni deo. Najvažniji začini u indijskoj kuhinji su: čili, kim, đumbir, indijski šafran, bosiljak, korijander, rai i hing.

Ambasadori, novinari i mnogobrojni gosti na bogatom švedskom stolu najviše su se zadržali oko dela sa poslasticama. Imali smo prilike da probamo rabri (mleko aromatizovano kardamonom), sbrikband (dezert sa šafranom, kardamonom i jogurtom), kesari pbirni (pirinčano brašno s mlekom, šafranom i koštunjavim voćem), egzotično voće na štapiću i prženo žuto sočivo s koštunjavim voćem i šafranom koje se jede vruće.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još