Vlasnik TV stanice brani autora priloga

TBILISI, 15. marta 2010. (Beta-AFP) - Vlasnik gruzijske televizijske stanice, koja je izazvala paniku među građanima objavivši lažnu vest da je u toku invazija Rusije na Gruziju, stao je u odbranu autora priloga i odbacio mogućnost da novinari zbog izveštaja budu kažnjeni, javili su u ponedeljak lokalni mediji.

Vlasnik privatne televizije Imedi, Giorgi Arveladze, izvinio se zbog "šoka" koji je izazvala vest i tvrdi da "cilj nije bio zastrašivanje naroda". "Cilj je bio da se govori o bezbednosnim pretnjama sa kojima je suočena naša zemlja", rekao je Arveladze, navodi se na sajtu www.civil.ge. Averladze je rekao da su gledaoci mogli da zaključe da se ne radi o stvarnim događajima i odbacio mogućnost da urednici programa budu kažnjeni.

Televizija je u subotu uveče prikazala snimke sukoba Rusije i Gruzije iz avgusta 2008, javljajući da su ruski tenkovi na putu ka Tbilisiju i da su ruski avioni bombardovali luke i aerodrome. Tek na kraju priloga objašnjeno je da je vest lažna i da je ta televizija samo želela da pokaže šta bi moglo da se desi. Zvaničnici gruzijske vlade osudili su postupak TV stanice. Portparol predsednika Mihaila Sakašvilija je izjavio da je jasno trebalo najaviti vest kao lažnu i dodao da je taj postupak u suprotnosti sa novinarskom etikom.

Pogledajte još