STRUČNJACI ZAKLJUČILI: Pet razloga zbog kojih nije dobro biti vegetarijanac

Prvi razlog je nagli gubitak težine. Odricanjem od mesa osoba može izgubiti do pet kilograma težine u samo mesec dana, što nije dobro za zdravlje.

Drugo, kardinalna promena u ishrani dovodi do promene u crevnoj mikroflori. A crevna mikroflora je važna za sazrevanje imunološkog sistema, razvoj normalne crevne morfologije, održavanje hroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crevne sluznice, odbranu od alergena i pomaže u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama.

Treće, odbijanje mesa može negativno da utiče na metabolizam, od problema sistema organa za varenje do čira na želucu.

Četvrti razlog je to što se kod vegetarijanaca pojavljuje deficit hranljivih sastojaka, proteina i minerala neophodnih za normalno funkcionisanje tela, a sve to može da dovede do srčane insuficijencije (srce više ne može da pumpa dovoljnu količinu krvi za snabdevanje celog organizma).

Poslednji razlog zbog kojeg lekari ne savetuju da se odbija meso: Ako osoba, nakon produžene apstinencije, ponovo počne da jede proteine životinjskog porekla, može da pogorša rizik od pojave hroničnih bolesti.

U Velikoj Britaniji, gde su objavljeni rezultati stručne analize, trećina stanovnika ne konzumira meso i mesne proizvode.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još