Na poljskoj TV pivo samo noću, homoseksualci ni tada

VARŠAVA, 24. maja 2007. (Beta) - Poljska konzervativna desnica sprema se da protera reklame za pivo u elektronskim medijima u kasne noćne sate, a najradikalniji pokušavaju da iz javnog servisa - TVP, proteraju u potpunosti homoseksualce.

Vlada premijera Jaroslava Kačinjskog pripremila je izmene zakona o suzbijanju alkoholizma prema kojima bi reklame za pivo na televiziji, radiju i u bioskopima bile dozvoljene samo od 23.00 do šest sati ujutru, javljaju poljski mediji.

Do sada su "alkoholni" sadržaji mogli u reklame odmah posle dnevnika u osam uveče.

Najradikalni političari iz Narodnjačko-nacionalnog pokreta (RLN) i ultrakatoličke Lige poljskih porodica potpredsednika poljske vlade i ministra prosvete Romana Gjertiha idu dalje i u zavisnosti poput alkoholizma ili narkomanije ubrajaju i homoseksualnu orijentaciju.

Zato su u sredu u Odboru za porodicu i prava žena poljskog Sejma tražili da se "reklamiranje", odnosno propagiranje homoseksualnosti protera zauvek sa TV ekrana, prenose danas poljski vodeći dnevni listovi.

Šef odbora Ana Sobecka iz RLN predlozila je da Odbor zvanično pošalje zahtev nadzornom organu nacionalne TV i radija da se propagiranje homoseksualnosti zabrani na TVP kao "pretnja moralu društva koja navodi mlade na pogrešne predstave o seksualnosti i braku".

"Homoseksualnost nije koka kola pa da se reklamira. Kako može da se propagira? Da me nagovaraju ne znam kako ne bih promenila seksualnu orijentaciju", odbila je takav predlog poslanica Saveza demokratske levice Izabela Jaruga Novacka.

Pogledajte još