Tadić se meša u pravosudni sistem

BEOGRAD, 15. marta 2010. (Beta) - Demokratska stranka Srbije (DŠ)ocenila je u ponedeljak da se predsednik Srbije Boris Tadić meša u pravosudni sistem izjavom da neće biti primedbi ako Velika Britanija odluči da bivšeg člana Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Ejupa Ganića izruči BiH.

"Predsednik Srbije se umešao direktno u poslove u kojima nema nikakve ingerencije, već je to posao Ministarstva pravde... Srbija je parlamentarna demokratija i ne postoji predsednički sistem na osnovu kojeg predsednik može da izvlači sva ovlašćenja koja daje sebi za pravo", kazao je na konferenciji za novinare član predsedništva DŠ-a Marko Milutinović. On je istakao da Srbija ima pravni osnov da od Britanije traži izručenje Ganića i sudi mu po svojim zakonima.

Komentarišući pisanja pojedinih medija da se očekuju promene Ustava Srbije, Milutinović je ocenio da bi to zapravo posložilo za legalizaciju opšte moći predsednika Tadića, koja prevazilazi sadašnja Ustavna ovlašćenja. "Proces obesmišljavanja institucija Srbije koji se već godinama dešava treba da dobije legazlizaciju ovim Ustavnim promenama", kazao je Milutinović.

Pogledajte još