Zakon o zaštiti potrošača do kraja juna

BEOGRAD, 15. marta 2010. (Beta) - Novi zakon o zaštiti potrošača u Srbiji trebalo bi da bude usvojen do kraja juna, izjavila je u ponedeljak pomoćnica ministra trgovine i usluga Ljiljana Stanković.

"Zakon će biti usklađen sa evropskim zakonodavstvom, a osnovu nacrta tog dokumenta činiće 16 direktiva Evropske unije (EU)", rekla je Stankovićeva na tribini o Zakonu o bezbednosti hrane, koja je održana povodom 15. marta - Svetskog dana zaštite potrošača.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin kazao je da sistem kontrole bezbednosti hrane u Srbiji "još nije sasvim završen", ali da svakoga dana snaži sve više, a cilj je da "bude na nivou, a možda i bolji od onoga u razvijenim zemljama Evrope". "Zbog toga je važna efikasna kontrola hrane", kazao je on i dodao da je od stupanja na snagu Zakona o bezbednosti hrane, koji je usvojen sredinom prošle godine, inspekcija uradila 170.000 nadzora objekata u kojima se proizvodi i prodaje hrana.

Direktor generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić rekao je da je prilikom tih inspekcija utvrđeno da je samo jedan odsto uzorkovane hrane bio zdravstveno nebezbedan, odnosno neispravan.

Pogledajte još