Bulat osuđen na 15 godina zatvora

BEOGRAD, 15. marta 2010. (Beta) - Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je u ponedeljak Panu Bulata na 15 godina zatvora, a Radeta Vraneševića na 12 godina zbog ubistva šest civila u mestu Banski Kovačevac u Hrvatskoj 1992. godine.

Bulat i Vranešević optužnica tereti da su kao pripadnici organa bezbednosti Vojske Republike Srpske Krajine u periodu između 19. i 23. marta 1992. godine, ubili šest civila, uglavnom starijih meštana Banskog Kovačevca.

Prema navodima optužnice, pet žena i jedan muškarac stari od 63 do 81 godine, po naređenju Bulata, dovedeni su u dvorište jedne kuće gde je, iz automatske puške na njih prvo pucao Bulat, a zatim i drugooptuženi Vranešević. Tela ubijenih civila su po naređenju Bulata, tadašnjeg pomoćnika komandanta za bezbednost 2. bataljona 19. brigade Vojske Republike Srpske Krajine, Vranešević i drugi pripadnici te jedinice bacili u obližnji bunar koji su zatim minirali.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je presudom Bulatu i Vraneševiću pravda zadovoljena, ocenivši da je ceo postupak za zločin nad civilima u Banskom Kovačevcu korektno vođen.

Pogledajte još