fbpx

RAZLOG JE JEDNOSTAVAN: Žene koje žive same srećnije su od samaca

Po anketi Mintela, 61 posto samica srećnije je kada živi samačkim životom u odnosu na 49 posto samaca, piše britanski Telegraph.

Istraživanje je pokazalo i da 75 posto singl žena prošle godine nije aktivno tražilo vezu s osobom suprotnog pola, u odnosu na 65 posto samaca. Razlog tome je činjenica po kojoj heteroseksualna veza zahteva mnogo više ulaganja, rada i napora za žene nego za muškarce.

Zaposlene žene moraju da odrade dvostruki teret, u partnerskoj vezi i na poslu, a to se izuzetno teško odražava na usklađivanje njihovog porodičnog i poslovnog života.

Nedavno istraživanje kanadskih naučnika upućuje na to da postoji veliki raskorak među muškarcima i ženama u vezi kada je posredi obavljanje kućnih poslova.

Dokazano je da žene na njih svakodnevno troše mnogo više vremena od muškaraca, što može i te kako da poljulja vezu. Smatram da su angažovanije i na emotivnom planu – kaže profesorka Emili Grandi sa Univerziteta Essex i dodaje:

Generalno gledajući, žene ulažu više vremena i novca u svoj izgled, obavljaju više kućnih poslova i ulažu više napora u rešavanje problema kada su u heteroseksualnoj vezi.

Profesorka navodi i da su zbog svega navedenog žene zadovoljnije kada su singl od muškaraca koji žive sami jer se tada bolje i jednostavnije uklapaju u bilo kakvo društvo. Pored toga, najčešće imaju više bliskih prijatelja ili prijateljica na koje mogu da računaju kad im je teško u odnosu na muškarce.

Mnogo je ranijih studija pokazalo da su žene bez partnera sklonije brojnijim društvenim aktivnostima i da imaju veći broj prijatelja i prijateljica za razliku od muškaraca samaca. Tome je doprinelo i postupnom skidanju negativnog značenja sa pojma "singl žena".

Pojmovi 'usedelica' i 'neženja' postupno nestaju, a moderno društvo konačno shvata da su mnoge samice odabrale da ne budu u vezi, jer su zadovoljnije i slobodnije u svojoj samostalnosti, pa im partnerski odnos s muškarcem i nije neophodan – zaključuje dr Grandi.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.