Veče u znaku Indije

Smatra se da indijska kuhinja ima najviši nivo svesti. Još u toku pripreme jela oseća se posebno zadovoljstvo i radost, a kad je jelo gotovo na trpezi je sama božanska hrana. Takvu hranu smo i mi probali, u Grand kazinu, tačnije u restoranu "Ginger", koji je za sve gurmane pripremio specifične gastronomske ukuse egzotične Indije.

Vrsni kuvari ovog azijskog restorana do 22. marta predstaviće čari indijske kuhinje. Osnovni sastojci kuhinje ove zemlje su raznovrsni začini koji i najjednostavnijem specijalitetu daju specifičan i autentičan ukus. Tako smo u znak dobrodošlice popili po koktel, koji je napravljen od kokosa, cimeta, pomorandže i votke. Kuvari su nam preporučili riblju supu, rašmi pileći kebab, pani puri (testo punjeno pasuljem i sosom od začinskog bilja), pileći kari, mariniranu jagnjetinu, sočivo sa sedam začina, pileću tiku, tanduri piletinu, lososa na žaru... Kada su u pitanju deserti, u ponudi je bilo nekoliko vrsta alvi („gajar“, „dudhi“, „sohan“), panakota od mente i čokoladni mus.

Kako bi doživljaj Indije bio što potpuniji, glavni kuvar restorana Miloš Ristić proveo je pet meseci u Bombaju, srcu Indije, gde je usavršavao svoje kulinarske veštine. Sa dalekog putovanja, osim kofera punog novih umeća u pripremanju hrane, Miloš je doneo i pregršt začina (crna so, karavuji, fenogrik, kašmir paprika...) koji su jelima dali autentičnost.

Recept: Alva od šargarepe

1 kg šargarepe
1,2 l mleka
1 kašičica praha kardamona
3 kašike putera
2 kašike suvog grozđa
2 kašike badema
2 kašike pistaća
450 grama šećera

Oprati i izrendati šargarepu. Potopiti suvo grozđe u vodu. Blanširati i iseckati bademe i pistaće. U mleko dodati šargarepu. Kuvati oko sat vremena uz povremeno mešanje. Dodati šećer, uz povremeno mešanje kuvati dok se ne istopi i mleko ispari. Dodati puter i kuvati još tri minuta. Dodati kardamon prah, pistaće i badem. Dobro promešati. Skoniti sa vatre. Možete odozgo ukrasiti sa malo pistaća i badema. Servirati toplo ili hladno.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još