10. Dan mladog portugizera obeležen u centru Novog Sada

Već čitavu deceniju građani i posetioci Novog Sada mogu da se pohvale da su baš kao svi ljubitelji vina iz čitavog sveta dočekali vinsku novu godinu i svečano otvorili prvu burad s mladim vinom, portugizerom svatovcem.

Mlado vino je napravljeno od grožđa koje je obrano iste godine, a odlikuju ga lagana struktura, blagi tanini i izuzetna voćnost i aromatičnost. Portugizer je nekada bio jedna od najzastupljenijih sorti Fruške gore, a danas ga ima u svega par vinarija.

Uz degustaciju je priređen i zabavni program – sve posetioce su zabavljali sremački tamburaši; pudar, čuvar vinograda, je prepričavao anegdote i zanimljive priče iz starih vremena vezanih za vinograde, berbu, ispijanje vina i običaje. Tango plesači su dočarali atmosferu daleke Argentine i pokazali koliko je vino zapravo univerzalna kategorija.

Proglašen je i Vitez mladog portugizera. To je ove godine poznati džez muričar Jovan Maljoković, kojem je viteški plašt predao prošlogodišnji vitez, Zoran Kolundžija, osnivač izdavačke kuće „Prometej“. Novi vitez se time obavezao da će da neguje tradiciju i promoviše ispijanje mladog vina, fruškogorskog portugizera svatovca.

Takođe su proglašeni i pobednici na konkursu za najlepšu pesmu o vinu koji je organizovan zajedno sa Srpskom čitaonicom iz Iriga. Član žirija, Avakum Kvas, je objavio da je na konkurs pristiglo 127 pesama, koje su pristigle ne samo iz cele Srbije, nego i iz okolnih zemalja. Prvo mesto osvojila je Sanja Nedeljković iz Beograda za pesmu „Pijanstvo“, drugo mesto osvojio je Ivan Gaćina iz Zadra za pesmu „U vinskoj sjeti“, a treće pripada Novici Joviću iz Vlasotinca za pesmu „Vinova loza“.

Na kraju, Sava Jojić, osnivač manifestacije, je još jednom podsetio koliko fruškogorsko vinogorje i naše autohtone sorte imaju bogatu tradiciju i veliki potencijal, koje treba da cenimo, čuvamo i negujemo.

Pogledajte još