ŠOKANTNE TVRDNJE PSIHOLOGA: PMS je samo mit

Ipak, britanski psiholog Robin Štajn Deluka veruje da priča o PMS-u predstavlja laž koju ženama serviraju mediji.

Žene koje pate od PMS-a suočavaju se sa promenama raspoloženja, nadimanjem, bolovima u grudima i slabim libidom, dok su, prema navodima britanske Nacionalne zdravstvene službe, simptomi kod jedne u 20 žena toliko teški da ih sprečavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Ipak, psiholog Robin Štajn Deluka smatra da je u pitanju mit i da PMS zapravo predstavlja problem modernih žena koje nisu u stanju da upravljaju svojim životima.

Deluka veruje da su žene poverovale lažima koje se svakodnevno iznose u knjigama i časopisima, i koje im servira medicinska zajednica.

- Vremenom smo internalizovale tu ideju da nešto nije u redu s našim telima, a najverovatnije smo samo preopterećene - kaže Deluka i dodaje da je PMS nešto nalik izgovoru za izvlačenje iz obaveza.

Prema njenom mišljenju, simptomi poput grčeva, bolova, nadimanja i potištenosti najverovatnije ukazuju na to da je osoba premorena.

U njenoj novoj, provokativnoj knjizi "The Hormone Myth: How Junk Science, Gender Politics And Lies About PMS Keep Women Down", ona "raskrinkava mitove" u vezi sa dejstvom ženskih hormona.

Iako priznaje da hormoni mogu da prouzrokuju neprijatne simptome, tvrdi da oni nisu ni izbliza toliko teški da mogu da ometaju žene u bilo čemu i da "svako ponekad oseća te stvari".

Ipak, profesor Džojs Harper sa Univerzitetskog koledža u Londonu oštro negira navedene tvrdnje.

- Hormoni i te kako imaju uticaj na naše raspoloženje, to nije mit - izjavila je za Independent.

- Oko 95 odsto žena prođe kroz PMS bar jednom u životu. Ne slažem se nikako sa tim da je u pitanju razmaženost modernih žena. PMS nije izmišljena stvar - zaključila je.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još