Demonstranti u Bangkoku prosuli svoju krv

BANGKOK, 16. marta 2010. (Beta-AP) - Demonstranti u Bangkoku danas su na glavnu kapiju vlade prolili nekoliko posuda punih sopstvene krvi, prinoseći simboličnu žrtvu kako bi podržali zahteve za raspisivanje novih izbora.

Hiljade demonstranata u crvenim košuljama stalo je u duge redove da bi im zdravstveni radnici izvadili krv. Njihove vođe juče su pozvale da se prikupi milion kubnih centimetara (1.000 litara) krvi koju bi prosuli na zgradu vlade.

Do sredine popodneva, po rečima jednog od vođa protesta, prikupljeno je 500.000 kubnih centimetara krvi od 50.000 demonstranata. Krv prikupljena od dobrovoljaca stavljena je u velike plastične balone za vodu i preneta do zgrade vlade, a policija za razbijanje demonstracija dozvolila je demonstrantima da priđu kapiji i prospu krv, što je prenela i nacionalna televizija.

Premijer Abisit Vedžadživa nije ulazio u svoj kabinet od kako su u petak počeli protesti. "Krv običnih ljudi meša se u borbi za demokratiju ... Kad Abisit bude sedeo u svom kabinetu, podsetićemo ga da sedi na krvi naroda", rekao je jedan od vođa protesta Natavut Saikua.

Pogledajte još