NOVINE U GIMNAZIJAMA: Obavezne vežbe i više izbornih programa

Radna grupa Ministarstva prosvete uradila je nastavni plan za sva tri tipa gimnazija - opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički smer, na osnovu kojeg će Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja izraditi nastavne programe za prvi razred gimnazije.

Izmenjeni nastavni plan uvodi vežbe kod jednog broja obaveznih nastavnih predmeta, kao što su strani jezik, biologija, hemija. Takođe, pored postojećih izbornih predmeta (građansko vaspitanje ili verska nastava i drugi strani jezik), gimnazijalci će na raspolaganju imati i nove programe. Tako će oni moći da biraju i neki od sledećih programa: Jezik, mediji i kultura; Pojedinac, grupa i društvo; Zdravlje i sport; Obrazovanje za održivi razvoj; Umetnost i dizajn; Primenjene nauke (u trećem i četvrtom razredu ovaj predmet se deli na nauke koje usmeravaju učenike ka medicinskim naukama i nauke koje usmeravaju ka tehničkim naukama). Zatim, Umetnost i dizajn; Osnovi geopolitike; Ekonomija i biznis; Religije i civilizacije; Metodologija naučnog istraživanja; Savremene tehnologije.

Redefinisani nastavni programi zasnovani su na ishodima učenja i za cilj imaju povećanje kvaliteta, relevantnosti i efikasnosti opšteg srednjeg obrazovanja, povećanje obuhvata učenika opštim srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Radna grupa je imala zadatak da u skladu sa pravcima iz Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine i akcijama iz Akcionog plana pripremi smernice razvoja opšteg srednjeg obrazovanja.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još